Pogonsko gorivo najboljih: 4 nutritivne navike NBA košarkaša - Men`s Health

Pogonsko gorivo najboljih: 4 nutritivne navike NBA košarkaša

Muskulatura i fizički izgled današnjih košarkaša značajno se promenio u odnosu na vreme pre 20 i više godina. Današnji košarkaši poseduju mišićava tela sa malim procentom masti u telu, a upravo te fizičke predispozicije im daju mogućnost da budu eksplozivniji i brži na samom terenu.

Svakako nije lako da se izgradi telo sa manje od 10 procenata masti u telu bez ozbiljnih treninga i dobro izbalansirane ishrane. Ove neverovatne brojke su međutim postale standard kada govorimo o NBA ligi. Čak je čuveni Medžik Džonson koji sada obavlja dužnost predsednika košarkaških operacija Los Anđeles Lejkersa doneo propis da igrači koji žele da budu na rosteru za novu sezonu, moraju prvog dana trening kampa imati najviše 10 procenata masti u telu. Priličan izazov za sve igrače, i obaveza da budu u treningu tokom pauze između sezona. Mi vam donosimo neke od osnovnih prehrambenih navika koje im pomažu da ostanu u najboljoj mogućoj formi tokom naporne sezone.

KAKO TO RADE SPORTISTI: Ovo su najbolje namirnice za snažan oporavak nakon treninga

PROTEINI U SVAKOM OBROKU

Protein je najvažniji makronutrijent koji možete da unosite u sebe dok se trudite da steknete dobru mišićnu strukturu. Takođe gradi mišiće i ubrzava naš metabolizam pa se tako brže tope masne naslage. Osnovno pravilo glasi da je potrebno unositi 20 grama proteina u svakom obroku.

– unosite između 0,75 do 1 grama proteina po kilogramu telesne težine

– većina proteina kojeg konzumirate treba da potiče iz prirodnih izvora; piletine, ribe, govedine, jaja, đuretine, jogurta i žitarice kinoe

– u sklopu 30 minuta nakon treninga popijte proteinski šejk koji će ubrzati protok amino kiselina do vaših mišića.

ODMEREN UNOS UGLJENIH HIDRATA

Svakog dana trebate da unosite dosta proteina i zdravih masti. A kada govorimo o uzimanju ugljenih hidrata on zavisi od vaših dnevnih aktivnosti. Elitni sportisti o svom telu razmišljaju kao o najboljem sportskom automobilu kome je potrebno najbolje gorivo za najbolje performanse. Ugljeni hidrati nam pružaju više energije, pa ukoliko vežbate treninge snage, izdržljivosti i sprinta, morate unositi dosta ugljenih hidrata.

Pročitajte i  Da li lubenica može da ublaži upalu mišića?

– izbegavajte proste ugljene hidrate (slatkiši, gazirana pića, beli hleb) i držite se kompleksnih ugljenih hidrata (ovsena kaša, slatki krompir, voće, povrće i mahunarke).

– 45 do 90 minuta nakon treninga uzimajte manje količine kompleksnih ugljenih hidrata koji se sporo vare.

– nakon napornih treninga primenite omer 2:1 ugljeni hidrati proteini. U principu to znači 40 grama ugljenih hidrata i 20 grama proteina.

– nakon lakših treninga probajte sa omerom 1:1

Idealna dnevna doza: Koliko kalorija vam je zapravo potrebno?

NE OSLANJAJU SE SAMO NA SUPLEMENTE

Da biste izgradili skladnu muskulaturu potrebno je da jedete prave prirodne namirnice. Osnova vaše ishrane ne bi smeli da budu suplementi. Ako vaša ishrana nije dobro izbalansirana, suplementi tu neće pomoći.

– koristite proteinske šejkove isključivo posle treninga

– tri ključna suplemente treba da se nalaze u vašoj kuhinji; riblje ulje, vitamin D i protein u prahu.

– kompleksi multivina su vrlo važni jer sprečavaju deficit vitamina i minerala u organizmu

Tajne najuspešnijih sportista: 6 mentalnih trikova poznatih olimpijaca

VAŽNOST DORUČKA

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Veliki broj studija je pokazao da povećani unos proteina tokom doručka smanjuje procenat masti u telu. Kada se probudimo naš metabolizam je u bržem ritmu a našim mišićima su potrebni nutrijenti. Dugi periodi u toku dana bez hrane stvaraju platformu da vaše telo isključivo skladišti masne naslage. Vrhunski košarkaši ne mogu sebi dozvoliti takvu vrstu luksuza, zato u proseku imaju 5 do 6 obroka dnevno.

– jedite najmanje 20 proteina za doručak

– izbegavajte cerealije sa puno šećera

– konzumirajte obroke koji su kombinacija proteina, ugljenih hidrata i masti

– unosite dovoljno tečnosti tokom doručka

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *