Moć prirode u najboljem izdanju: Manuka med - Men`s Health

Moć prirode u najboljem izdanju: Manuka med

Manuka med potiče sa Novog Zelanda, a ime je dobio po staroj maorskoj reči “MAH-nooka”, koja znači žbun sa kojeg pčele uzimaju nektar i polen.

Generalno, med u sebi sadrži jaka antibakterijska dejstva. Međutim, manuka med ima još dodatnu prirodnu moć pa se na snažniji način bori protiv infekcija. Neke studije čak navode da ovaj med izuzetno delotvorno deluje na probleme sa kožom i dijabetesom, pa ga nutricionisti s pravom smatraju istinskom superhranom.

Pročitajte i Najsnažniji prirodni antibiotik!

ŠTA JE MANUKA MED?

Med ima antibiotička svojstva, i kod većine vrsti meda razlog tome je hemijsko jedinjenje hidrogen peroksid. Manuka med pak ima dodatnu snagu pa je zbog toga dobio standardizovanu skraćenicu UMF (Unique Manuka Factor) što je zaštitni znak za kvalitet i terapijsko delovanje. UMF kvalitet se određuje kroz tri ključne komponente; leptisperinom iz nektara sa manuka drveta, DHA tipom omaga-3 masnih kiselina i metilglioksalom koji je jaka antibakterijska komponenta. Što je UMF indeks veći, to je manuka med kvalitetniji i zdraviji. Postoji skala u kojoj se određuje kvalitet i koja se meri brojevima od 5 do 20. Ukoliko indeks meda pređe brojku 12, tada se doslovno smatra medicinskim proizvodom.

Superhrana koju jede Novak Đoković: 9 razloga da jedete spirulinu

BENEFITI

Zašto manuka med ima tako dobru reputaciju kod lečenja rana i drugih infekcija? Ovaj med u sebi ima jako malo vlage. Kada ga stavite na ranu, manuka med apsorbuje vlagu iz iste i tako ubrzava proces zalečenja. Takođe manuka poboljšava pH vrednost kože i delotvorno otklanja delove mrtve kože sa našeg tela. “Postoje dokazi da manuka med utiče na prevenciju akutnih upala, smajenje dejstva raznih infekcija kao i brži oporavak ljudskog organizma “, kaže poznati specijalista integrativne medicine Robert Grejem.

Pročitajte i  Ručajte bez kuvanja

Saznajte i Šta jedu nutricionisti?

KAKO DA GA KONZUMIRATE?

Manuka med ima isti procenat šećera kao i druge vrste meda, ali zato poseduje manji glikemijski indeks. Možete ga konzumirati kao prvi obrok u toku dana odmah nakon buđenja, tačnije dve kašike. Koristite ga kao zaslađivač, a možete ga dodati i u razne salate.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *