Crna čokolada i njen uticaj na trening - Men`s Health

Crna čokolada i njen uticaj na trening

Magazin Journal of the International Study of Sports Nutrition objavio je rezultate istraživanja o uticaju tamne čokolade na trening. Kod ispitanuika koji su tokom dve nedelje svakodnevno konzumirali 40 grama tamne čokolade poboljšao se maksimalni aerobni kapacitet (VO2 max). Reč je o maksimalnoj količini kiseonika koje srce može poslati mišićima i koji oni onda koriste za proizvodnju energije. Na testu izdržljivosti uočeno je da su učesnici nakon svakodnevne konzumacije tamne čokolade bili sposobni intenzivnije trenirati.

Moć hrane: 8 namirnica koje će oterati zimsku depresiju

POZITIVAN UTICAJ CRNE ČOKOLADE

Pitate se kako je to moguće? Naime, tamna čokolada je izuzetno bogata antioksidansima, a među njima prednjače flavonoidi. Oni podstiču mišiće da bolje iskoriste kiseonik koji dobijaju za proizvodnju energije tokom treninga. Zbog toga osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu mogu duže i intenzivnije da treniraju. Dakle, tamna čokolada poboljšava vaše performanse tokom treninga.

Imamo još jedan podatak zbog koga biste trebali početi svakodnevno uživati u tamnoj čokoladi (umereno, naravno). Istraživanjem sprovedenim na Univerzitetu San Diego u Kaliforniji otkriveno je da osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu (do 5 puta nedeljno) imaju manje masnih stanica od onih koji nemaju naviku jesti tamnu čokoladu. Pritom su naučnici ustanovili da antioksidansi iz tamne čokolade ubrzavaju metabolizam i podstiču veću potrošnju kalorija.

Otkrijte i Šta jedu nutricionisti?

Mnoga druga istraživanja takođe su pokazala zašto bismo svi trebali uključiti tamnu čokoladu u našu ishranu. Naime, naučno je dokazano da tamna čokolada snižava krvni pritisak, daje koži lepši i zdraviji izgled, poboljšava moždane funkcije i odličan je izvor gvožđa, fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Sad kada znate da tamna čokolada pozitivno deluje na naše telo i performanse tokom treninga, slobodno se počastite sa nekoliko kockica. Samo nemojte da preterujete!

Pročitajte i  Kako se hrane svetski poznati fitnes treneri?

Izvor: building-body

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *