Pravi tajming: Kada je idealno vreme za ispijanje piva? - Men`s Health

Pravi tajming: Kada je idealno vreme za ispijanje piva?

Umerenu količinu alkoholnih pića sa niskim udelom alkohola najbolje je konzumirati uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Pivo se oduvek kombinovalo sa hranom, konzumiralo se čak i kao aperitiv jer “priprema“ probavni sistem podsticanjem lučenja enzima za hranu koja se jede.

Kombinovanje piva i hrane danas je važan deo gastronomije i na neki način se može smatrati umetnošću u kojoj se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumacije, količina alkohola i arome, i naravno, prilika u kojoj se piju određena piva.

Pročitajte i 10 najboljih namirnica koje možete da iskombinujete s pivom

Pivo se može sljubiti sa gotovo svim vrstama jela, uz predjela i male zalogaje, mesna jela, ribu, raznovrsne sireve, gorkaste i posebno čokoladne deserte. Pivo se generalno dobro slaže sa ukiseljenim povrćem poput kupusa, krastavaca i paprike, pečenim mesom, ljućim meksičkim jelima, jelima sa grila i svim jelima sa aromom dima.

GORKO POVRĆE I ČOKOLADA

Gorka jela poput špargle, rukole, raštike, radiča ili plemenitih sireva, dobro se slažu sa gorkim ukusom piva. Ipak, ne treba zaboraviti da i suprotnost ukusa daje čaroliju, pa se slatka jela, deserti koji imaju gorku notu poput čokoladnih poslastica, dobro slažu sa crnim pivom, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.

Riba i živinsko meso dobro se slažu s tzv. lager pivom, koje pojačava ukus te lagane proteinske hrane i daje osećaj svežine. Uz plodove mora, školjke i rakove kao i uz konzervisanu i dimljenu ribu dobro se slaže tamno pivo jačeg ukusa.

Pivo kao inspiracija: 13 čuvenih citata poznatih o ovom piću

Postoji još razloga zašto je pivo dobro piti uz obrok, a ne na prazan stomak. Naime, ako se pije na prazan želudac, brže se apsorbira i tada se postiže veća koncentracija alkohola u krvi u odnosu na situaciju kada se pivo uzima uz obrok. Stoga se preporučuje da pijete pivo uz obrok ili neposredno nakon obroka kako bi se postigla niža koncentracija alkohola u krvi.

Pročitajte i  Prestanite da pijete gazirana pića

3 NAJBOLJA RAZLOGA ZA ISPIJANJE PIVA

Pivo se smatra i “tečnom hranom“ jer svojim sastavom i nutritivnom vrednošću može pridoneti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim materijama. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini grupe B, a od minerala kalijum, magnezijum, kalcijum i silicijum. Ipak, glavni sastojak piva je voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne hemikalije poput fenolnih spojeva sa povoljnim učinkom na zdravlje.

Jači vs slabiji pol: Zašto žene bolje podnose alkohol nego muškarci?

Umerena konzumacija podrazumeva ispijanje 3 decilitra piva dnevno za žene i 6 decilitara piva za muškarce. Takva konzumacija doprinosi zdravlju pojedinca, tačnije:

1. Preventira kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

2. Sprečava kognitivno slabljenje.

3. Ima pozitivan učinak na smanjenje nivoa stresa, bolju socijalizaciju i zbližavanje sa prijateljima

Izvor: pun kufer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *