Zimski klasik: 5 grešaka zbog kojih kuvano vino nema željeni ukus - Men`s Health

Zimski klasik: 5 grešaka zbog kojih kuvano vino nema željeni ukus

Kuvano vino je mnogima omiljeni napitak tokom hladnijim meseci u godini. Ukoliko želite da maksimalno uživate u ovom piću, izbegavajte sledeće greške…

KUVATE OSTATKE STAROG VINA

Očigledno je da se za kuvanje ovog napitka koriste jeftini brendovi belog i crvenog vina. Međutim, to ne znači da ćete dobiti šolju ukusnog napitka ako u lonac stavite kuvati bilo šta, a pogotovo ostatke vina iz frižidera za koje se ni ne sećate kada ste ih otvorili. Iskusni znalci savetuju da upotrebite jeftino, ali sveže otvoreno vino za najbolje rezultate.

Iz Alpa sa ljubavlju: Bernardino napitak

KORISTITE ZAČINE U PRAHU

Kakvo bi to kuvano vino bilo bez karanfilića i cimeta? Nikakvo! Ako želite maksimalnu punoću ukusa, nemojte koristiti začine u prahu. Ne samo da ne pružaju dovoljno ukusa, već piću daju i čudnu zrnastu teksturu. Ako vam se pak ne da proceđivati tečnost pre posluživanja, začine možete staviti i u vrećicu za čaj, a onda je izvaditi na kraju kuvanja. Možete se poigrati začinima, pa u vino staviti i zvezdasti anis, kardamon, komadiće đumbira ili malo muškatnog oraščića.

NE ISPROBAVAMO VINO TOKOM KUVANJA

Jeftina vina imaju visoku kiselost, koja se u procesu kuvanja moraju neutralisati šećerom. Ako u lonac stavite premalo ili previše šećera, krajnji rezultat biće neugodan za nepca. Upravo zato važno ga je isprobavati  tokom kuvanja i prilagođavati ukus. Umesto belog kristalnog šećera možete eksperimentirati sa smeđim šećerom, muskovadom ili medom.

Savršen miks: 5 pravila za kombinovanje hrane i vina

NE STAVLJATE VOĆE

Ukoliko želite ovom napitku dati novu dimenziju i punoću ukusa, u vino stavite i voće. Kuvano vino izvrsno se slaže sa citrusima poput pomorandže i limuna, ali i bilo kojih drugih agruma. Možete se poigrati i sa šljivama, jabukama ili kruškama, kao i raznim bobičastim voćem.

Pročitajte i  Kamu-kamu, brazilsko supervoće sa super moćima

NE PAZITE NA TEMPERATURU TEHNIČKE OBRADE

Najvažnije pravilo glasi: vino kuvajte na niskoj temperaturi, i ne dopustite mu da provri. Ukoliko se to dogodi, vino će imati gorak okus kojeg je gotovo nemoguće neutralisati.

Izvor: punkufer

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *