Prehrambene masne osnove!

MASLINOVO ULJE
Razlog: Lako je naći pristupačno hladno ceđeno maslinovo ulje, pa ga možete koristiti za kuvanje i za salate.
Upotreba: Pomešajte ga sa morskom solju, biberom i seckanim svežim začinskim biljem, pa umačite hleb u to. Dodajte ovome još malo belog luka i imate sos za sve i svašta.
Nutricionisti otkrivaju: 8 “masnih” namirnica koje treba češće da jedete
SLANINA
Razlog: Svako jelo će biti punije i ukusnije na slanini, naročito dimljenoj.
Upotreba: Iseckajte i propržite slaninu, pa dodajte u spanać ili pire krompir. Dodajte joj malo luka i ispržite, pa sipajte u to prezlu i napunite šampinjone.
MASLAC
Razlog: Maslac ima kremasti ukus i kao takav jeste idealan nosilac raznolikih ukusa.
Upotreba: Izmešajte 1/2 šolje razmekšanog maslaca sa iseckanim začinskim biljem, malo belog luka i “tabasko” sosa. Čuvajte smesu u frižideru, pa dodajte malo preko jaja, mesa ili lososa.
Idealan izvor vitamina B12: Pržena pastrmka s ruzmarinom
PUTER OD KIKIRIKIJA
Ralog: Neverovatno je koristan u mnogim azijskim jelima.
Upotreba: Izmešajte 1/4 šolje putera od kikirikija sa 2 kašike vode, kašikom meda, kašikom soja sosa, kašikom pirinčanog sirćeta, sokom od jedne limete i malo tucane paprike. Koristite kao marinadu za belo meso.
GRČKI JOGURT
Razlog: Relativno nov proizvod kod nas. Ukusniji je od kisele pavlake i običnih jogurta.
Upotreba: Izmešajte ga sa peršunom i limunom za zdraviji sos uz pečenu piletinu ili šniclu. Zaboravite na teške soseve od majoneza!