Fantastičan zavodnički recept na koji će i ona pasti - Men`s Health

Fantastičan zavodnički recept na koji će i ona pasti

Piletina sa hrskavim povrćem u slatko-kiselo- ljutom sosu sa ananasom

Sastojci:

  • 400 g piletine 
  • 1 crvena paprika 
  • 1 manja glavica crvenog kupusa
  • 1 ananas
  • 1 šargarepa
  • 2-3 kašike ulja
  • 2-3 kašike vode
  • 3 kašike GURMAN Paradajz pire
  • 2 kašike DELISH Soja sos
  • 2 kašike CHILITO slatko ljuti čili sos

Video pripreme recepta pogledajte OVDE.

Priprema:

Iseckajte piletinu na kockice. Svo provrće (kupus, papriku i šargarepu) isecite na tračice (žilijen) ili kockice. Od ananasa napravite tanjir za služenje i ujedno odstranite sočnu sredinu koju ćete iskoristiti kao dodatak jelu.

U lončiću ukuvajte sos od tri kašike GURMAN paradajz pirea, dve kašike DELISH soja sosa, dve kašike CHILITO slatko ljutog čili sosa i malo vode. Degustirajte sos kako biste proverili ukus pa po potrebi dodajte vodu ili sosove.

U tiganju, propržite piletinu na vrelom ulju. Čim je piletina gotova, dodajte ostalo povrće i dinstajte veoma kratko, toliko da povrće dobije glazuru. Nalijte zatim sos i brzo ga pomešajte sa svim sastojcima u tiganju.

Servirajte u tanjirima od ananasa.

 

Zašto ljuto za zavođenje?

„Ako želite da se opustite s nekim – ljuta hrana je zagrevanje u punom smislu te reči“, kaže Maja Petrović, autorka bloga VitkiGurman kao i knjige „Gurmanske veze“. Ona izdvaja par preporuka:

„Za zavođenje, dobro je ići na namirnice koje su nutritivno bogate i maksimalno smanjiti količinu ugljenih hidrata. Proteini i ugljeni hidrati u kombinaciji mogu da deluju uspavljujuće, to vam ne treba. Malo skroba i šećera su OK, ali ih tretirajte kao začin. Neka ne budu prilog ili veći deo glavnog jela, što bi značilo da krompir pire ili testenina otpadaju.

Dobro je makar kroz jelovnik obići egzotičnije destinacije: Tajland, Japan, Kinu, Kipar, Liban… Ne morate da skuvate sve u odabranom fazonu, ali dodajte makar neki začin ili foricu.“

Za sebe kaže da voli ljuto i to „baš, baš“. Ipak, za romantičnu večeru preporučuje dobro doziranu ljutinu. „Ona koja štipka, pecka i stimuliše – ali vas ne tera da ronite suze u junaka“, opisuje Maja.

„Čili je i naučno dokazano uzbudljiv sastojak jela. Kapsaicin, ulje koje se nalazi u čili papričicama je krivac za korisne efekte koji se pripisuju ovom začinu. On deluje na iste receptore na jeziku i koži koji signaliziraju visoku temperaturu ili opekotinu, pa konzumacija ljute hrane šalje signal o bolu. Zato organizam luči endorfin koji treba da umanji bol, ali pošto se nismo opekli, već jedemo neko ukusno jelo – „nepotreban“ endorfin pruža samo osećaj zadovoljstva i prijatnosti. Treba da znate i da se endorfin luči samo nakon teških fizičkih vežbi, velike sreće, jedenja čili papričica i nakon seksa.“, detaljno nam je pojasnila Maja.

 

Kako je nastao Chilito sos i kakve on ima veze sa zavođenjem?

Pa, jednostavno, Gurman je imao pradedu koji je u životu neodoljivo voleo dve stvari – žene i hranu. Postoji porodična legenda, po kojoj je pradeda, zbog jedne lepe Mare, odjahao na sam jug Srbije i upravo zbog nje zavoleo razne lokalne specijalitete. Mara je bila vatrene lepote, prkosna i opako ljute naravi, baš kao ljute paprike od kojih je spremala razne đakonije. Deda je pričao kako u životu nijednu zavodljiviju ženu ne upozna, od markantne i zapaljive crnke Mare. Maru deda nije uspeo da “pripitomi”, udali su je za nekog drugog, ali je seme vatreno ljutih paprika doneo sa sobom i ostao veran đakonijama od istih, do kraja svog života. Naročito je voleo jedan ljuti sos, koji mu je prababa (a njegova sestra) redovno spremala. Kad god bi mu se brk zatresao od ljutine, govorio je: “….ne znate vi kako je moja Mara bila opako ljuta žena”. Tako mi i nazvasmo jedan Chilito sos – opako ljutim.

Baš ovaj sos je upotrebljen u receptu koji vam danas predlažemo.

Sadržaj kreiran u saradnji sa brendom GURMAN.

Zapratite Gurman na: Instagram.com/pravigurman i Facebook.com/pravigurman

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *