MH preporuka: Najbolje smrznuto voće i povrće za zimsku ishranu - Men`s Health

MH preporuka: Najbolje smrznuto voće i povrće za zimsku ishranu

KUKURUZ

Smrznuti kukuruz ima bolji ukus od onog u konzervi. Uz to, bogatiji je i karotenoidima koji čuvaju vid. Naravno, otvorenu vrećicu smrznutog kukuruza je najbolje potrošiti u šest meseci.

Pročitajte i Jedina smrznuta hrana koja prija zubima

GRAŠAK

Smrznuti grašak ima skoro isti ukus i teksturu kao i svež. Prema studiji stručnog časopisa Journal of Food Science, proces smrzavanja graška pojačava nivo antioksidanasa u njima. Pola šolje graška sadrži 13 procenata vaših dnevnih potreba za vitaminom C.

SPANAĆ

Studija sprovedena u Poljskoj pokazuje da zamrznuti grašak sadrži više kalcijuma od svežeg, ali pojedite ga brzo. Folati u spanaću, koji između ostalog sprečavaju srčana oboljenja, opadaju za 43 procenta između trećeg i četvrtog meseca od otvaranja pakovanja, pokazala je studija.

Za zimu bez prehlade: 7 namirnica koje će čuvati vaše zdravlje

BOROVNICA

Kada se ova superhrana sretne sa niskom temperaturomuopšte ne gubi antocijanine kojima je inače bogata – a to suflavonoidi koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka, pokazala je rumunska studija. 

VIŠNJA

Duboko zamrznute višnje su takođe izuzetno bogate antocijaninima, Takođe ih ne treba dugo držati otvorene na ledu, jer 50 odsto svih dobrih sastojaka isčezne u prvih šest meseci od otvaranja pakovanja.

Snaga prirode: 6 vrsta povrća sa najviše proteina

Pročitajte i  Hrana za mozak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *