Naučite kako da postanete kralj grila - Men`s Health

Naučite kako da postanete kralj grila

Roštilj i kul ekipa su dovoljni da veče prođe u dobrom raspoloženju i naravno super hrani. Majstori kuvanja kažu da će svako jelo uspeti ako se priprema s ljubavlju i u pozitivnoj atmosferi. Ako vam to ne fali, ali ste malo slabi na pečenju, evo osam pravila kako da postanete majstor roštilja:

1. Za dobar roštilj prvo je potrebno da napravite dobar žar, ne previše jak. Da meso bude sočno, niti reš pečeno niti sirovo, važno je da vatra bude prava.

2. Dok žar tinja, izvadite iz frižidera meso da se ugreje na sobnoj temperaturi. Meso ne sme hladno na roštilj.

3. Da bi komadi mesa imali finu koricu, uvaljajte ih u krupnu morsku so.

4. Što su komadi mesa tanji, brže će se ispeći središnji deo. Idealna debljina je 1-1,5 cm.

5. Rešetke roštilja namažite slaninom ili uljem i poslažite meso.

6. Meso nemojte stalno okretati niti pritiskati kako bi bilo sočno i zadržalo najbolju aromu.

7. Dok je na rešetkama, meso nemojte premazivati marinadama. U njoj ono treba da odstoji pre stavljanja na rešetke.

8. Kada je pečeno skinite ga sa vatre i stavite u poklopljenu posudu da malo “odmori”. Tako će svi sokovi ostati u mesu.

Mali test nakon pečenja koji će vam pomoći da znate da li je i koliko vaše meso pečeno:

PEČENO
Da li je meso pečeno proverićete tako što ćete ga jako pritisnuti prstom.

SLABO PEČEN
Spojte palac i kažiprst. Ako je deo šake mek, stejk je sirov.

SREDNJE PEČEN
Pritisnite palcem srednji prst. Ovaj deo šake biće u nijansi roze kao i stejk.

REŠ PEČEN
Palcem pritisnite mali prst. Rezulat će pokazati da je stejk dobro pečen.

Pročitajte i  NUTRICIONISTI OTKRILI TAJNU FIT LINIJU: 3 namirnice koje treba svaki dan da jedete
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *