Dehidracija - Men`s Health

Dehidracija

Posledica gubitka tečnosti iz organizma od samo 5 procenata će u najmanju ruku rezultirati smanjenom funkcionalnošću i efikasnošću vašeg organizma za bar 20 procenata. To je možda odgovor na vaše pitanje zašto ste umrtvljeni i bez energije. Zato pozabavite se njihovom nadoknadom, naročito ako ste je izgubili znojenjem.

ZDRAVA RAZMERA
Napitke koji nadoknađuju izgubljenu tečnost (i elektrolite) nazivamo izotonicima. Oni obično nemaju visoku energetsku vrednost, i veoma se brzo apsorbuju. Najčešće su dostupni u prašku ili su već pripremljeni za konzumaciju. Ukoliko se koriste kao prašak, neophodno je dosledno se pridržavati uputstva za pripremu i mešanje praška sa vodom, da se nepravilnom razmerom ne bi narušila koncentracija sastojaka u vodi. Obično u svom sastavu sadrže približno pet procenata glukoze i dva procenata fruktoze i neke od vitamina i minerala, koji se iz organizma izbacuju znojenjem. U toj razmeri i sa tom koncentracijom je postignuta optimalna brzina apsorpcije izotonika iz digestivnog trakta. Brzina same apsorpcije ne zavisi od vrste šećera, već od osmolarnosti napitka, koji bi trebalo da odgovara osmolarnosti naše telesne tečnosti (plazme), a to iznosi približno 300 do 360 mOsm/l. Takvu osmolarnost ima većina izotonika.

UNAPREĐENI HIPOTONICI
Pri razvoju sportskih napitaka korak dalje su napravili Italijani, koji su na tržištu ponudili napitak ADHOC. Napitak se po svom sastavu ubraja među hipotonike, koji imaju nižu osmolarnost od ljudske plazme, što je njihova velika prednost. Apsorpcija hipotoničnih napitaka iz digestivnog trakta je zbog niže osmolarnosti naročito olakšana i ubrzana. Na taj način je omogućena brža regeneracija sportiste nakon treninga i veća izdržljivost pri dugotrajnim aktivnostima. Spomenuti proizvod je najbolji te vrste, a njegova osmolarnost iznosi 175 mOsm/l.

ENERGETSKI NAPICI
Ne smeju se mešati sa izotonicima i hipotonicima, koji sadrže izbalansirane elektrolite. Energetski napici se od njih razlikuju pre svega po energetskoj vrednosti, sadrže različite mešavine šećera i njihove polimere, kao takvi se sasvim drugačije odražavaju na nivo šećera u krvi, što je od presudnog značaja kod fizičke aktivnosti kada vam je potrebna veća količina energije.

Pročitajte i  Fenomenalna poslastica: Grilovana lubenica! (VIDEO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *