Kašika meda - Men`s Health

Kašika meda

U naše vreme med je zbog poplave raznih veštačkih sportskih dodataka gotovo zaboravljen kao okrepljujuće sredstvo. Pošto smatramo da bi bilo pravo da mu vratimo nekadašnju slavu odlučili smo da vas podsetimo na koristi koje možete imati od ovog potpuno prirodnog proizvoda vrednih pčelica.

ŠTA SADRŽI
Med je prirodan izvor prostih ugljenih hidrata. Sastoji se od 17,1 odsto vode, 82,4 odsto ugljenih hidrata i 0,5 odsto belančevina, aminokiselina, vitamina i minerala. Najveći deo ugljenih hidrata u medu čine fruktoza (38,5 odsto) i glukoza (31 odsto). Preostalih 12,9 odsto otpada na maltozu, sukrozu i druge šećere. Pošto pčele sakupljaju nektar sa različitih biljaka, med koji proizvode razlikuje se po boji, ukusu i sadržaju vitamina, minerala, antioksidanata i aminokiselina. Med je bogat vitaminima i mineralima. Tu su vitamini iz grupe B, zatim vitamini C, D i E, nijacin, riboflavin i pantotenska kiselina. Od minerala, u medu ima kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma i cinka.

PRIRODNI REGENERATOR
Sa supenom kašikom meda dobijate 64 kalorije prirodne mišićne energije. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci za vežbanje i sportsku ishranu sa Univerziteta u Memfisu pokazalo je da je med pre treninga jedan od najefikasnijih obroka ugljenih hidrata. Po rečima vodje ovog istraživanja, dr Ričarda Krajdera, med je izvor energije koji za razliku od drugih ugljenih hidrata povoljno deluje na šećer u krvi. Ovo istraživanje je takodje pokazalo da kad se uzme posle treninga, med deluje kao čudesan regenerator. Većina proizvoda namenjenih regeneraciji mišića posle treninga sadrži kombinaciju belančevina sa velikom količinom ugljenih hidrata. Najčešći ugljeni hidrat u tim proizvodima je maltodekstrin – šećer koji se dobija iz kukuruza.

Pročitajte i  Ugasite žeđ uz pomoć hrane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *