Kako prepoznati zrelu lubenicu bez prerezivanja? - Men`s Health

Kako prepoznati zrelu lubenicu bez prerezivanja?

Po boji ‘mesa’ lako je prepoznati sočnu lubenicu, međutim  kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše. Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i ovi trikovi:

POTRAŽITE ŽUĆKASTU MRLJU NA POVRŠINI LUBENICE

Da li ste primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Pogledajte i Zašto je lubenica vaš najbolji saveznik u topljenju masnih naslaga?

BIRAJTE PLOD BEZ OŠTEĆENJA

Površina lubenice treba da bude tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

TESTIRAJTE TEŽINU LUBENICE

Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz prodavnice kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija! 

Hrana bogova: Neodoljivi čokoladni mus

Izvor: punkufer.hr

Pročitajte i  Superzdrava proteinska salata
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *