JEDITE KAO VIKING: Moćno telo i um uz pomoć nordijske ishrane - Men`s Health

JEDITE KAO VIKING: Moćno telo i um uz pomoć nordijske ishrane

Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene za krajnji sever EVrope dnevno unesu i do 422 kalorije manje hrane, tako da smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 procenata.

Hrana za mačo muškarca: Srneći gulaš

RAŽENI HLEB

Za razliku od beloga, raženi hleb potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko svariti. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar raženi hleb mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je ukusa i može ga se pronaći u svim boljim pekarama.

POVRATAK KORENIMA

Krompir, peršun i sve ostalo što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cvekla, bogata je antioksidansima, koji su glavni krivci za njenu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vevezivanju toksina na sebe i eliminisanju istih iz tela.

BEZ NJIH NE RAZMIŠLJAJTE O MIŠIĆIMA: 66 najzdravijih namirnica (rangirane prema sadržaju proteina)

MESO DIVLJAČI

Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, to je meso soba, idealno je za prehranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamena divljači je jagnjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna ishrani. Meso ne treba jesti više od tri puta nedeljno.

 

ULJE IZ ULJANE REPICE

Ni maslinovo ni suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanola ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuvanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.

Izvor: net.hr

Pročitajte i  4 namirnice koje sprečavaju mamurluk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *