Mladi krompirići: Ukusan zalogaj pun zdravlja - Men`s Health

Mladi krompirići: Ukusan zalogaj pun zdravlja

Neka istraživanja su utvrdila da mladi krompirići sadrže malo kalorija a bogati su i vlaknima pa mogu da igraju važnu ulogu u zdravoj ishrani i gubitku suvišnih kilograma. Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljenim hidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.

Za sve koji žele da eliminišu masne naslage: 10 pravila ishrane, najbolje namirnice i jednodnevni plan ishrane

KALORIJE

Jedan kuvani mladi krompir sadrži oko 26 kalorija. S obzirom da mladi krompirići mogu da variraju u veličini, sadržaj kalorija na 100 grama krompirića može da se kreće između 70 do 100 kalorija. Oko 86 odsto kalorija krompirića dolazi iz ugljenih hidrata, dok je skoro 10 odsto obezbeđeno iz proteina i 4 odsto ili manje od masti.

MASTI

Mladi krompirići pripremljeni bez putera, sira ili krem sosa sadrže zanemarljive količine masti. Nacionalni podaci laboratorije nutrijenata izveštavaju da merenjem krompirića između 4,5cm i 6 cm u prečniku obezbeđuju samo 0,21 grama ukupne masti.

Pogledajte i 10 najboljih namirnica koje podstiču sagorevanje masti

UGLJENI HIDRATI

Jedna porcija mladih krompirića sa kožom, sadrži oko 30 odsto preporučene dnevne doze ugljenih hidrata za zdravu odraslu osobu. Ovi ugljeni hidrati se mogu podeliti u dve glavne kategorije: šećer i dijetetska vlakna. Porcija mladih krompirića može da obezbedi između 8-11 odsto dnevnog unosa vlakana. Ishrana bogata vlakanima,vezuje se za smanjeni rizik od raka debelog creva, gojaznosti, dijabetesa i previsokog holesterola. Ljudi koji pokušavaju da smršaju često izbegavaju krompir a ne bi trebalo. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom sadrži šećer, ugljene hidrate koji se brzo vare i mogu vas ostaviti bez osećaja gladi ubrzo posle jela. Međutim, naučnici u “British Journal of Nutrition” otkrili su da mladi krompirići imaju srednji i nizak glikemijski indeks kada se jedu hladni, što ih čini dobrim izborom hrane za ljude koji pokušavaju da izgube težinu.

Pročitajte i  Ovako izgleda ishrana profesionalnih fudbalera!

VITAMINI

Mladi krompirići sadrže značajne količine esencijalnih vitamina, posebno ako su spremni sa kožicom. Jedna porcija krompirića sadrži skoro 45 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, a 10 odsto za vitamin B6, vitamine potrebne za sintezu neurotransmitera i kardiovaskularnog sistema zdravstva. Mladi krompir takođe sadrži oko 2.2 miligrama niacina, 37 mikrograma folne kiseline, 14 grama vitamina A i 3,9 mikrograma vitamina K po obroku.

Savršena linija pre leta: 15 grešaka koje treba da izbegavate!

MINERALI

Mladi krompirići sadrže visoku koncentraciju kalijuma – 620 miligrama, odnosno 18 odsto dnevne preporučene doze, za jednu porciju. Oni takođe sadrže 6 odsto od iznosa potrebnog gvožđa dnevno za optimalno zdravlje, kao i 99 miligrama fosfora, 39 miligrama magnezijuma i 12 miligrama kalcijuma u jednoj porciji.

ANTIOKSIDANTI

Mlad krompir je dobar izvor antioksidanata, jedinjenja koja sprečavaju oštećenja DNK tako što inhibira funkciju slobodnih radikala.Mladi krompirići su bogati jedinjenjima kukoamina, flavonoidima poput antocijana i karotenoida. Konzumiranje hrane bogate jedinjenjima kukoamina može da spreči hipertenzije, dok flavonoidi mogu da vas zaštite od bolesti srca i raka.

Izvor: Stvar ukusa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *