Fantastična sedmorka vašeg frižidera - Men`s Health

Fantastična sedmorka vašeg frižidera

Frižider je za vas možda kuhinjski aparat pored kojeg svakodnevno prolazite i na koji ne obraćate mnogo pažnje. Ali, kada je vaše zdravlje u pitanju, on može biti ili skladište toksičnog otpada ili prava riznica hranljivih namirnica, korisnih za vaše zdravlje. To naravno zavisi isključivo od vas i vašeg izbora prilikom nabavke. Namirnice koje bi trebalo da se nalaze u frižideru svakog muškarca koji vodi računa o svom zdravlja su namirnice koje će, ako se ne koriste sirove, poslužiti kao odlična osnova za pripremu brzih, ukusnih i hranljivih obroka. Zato nemojte zatrpavati svoj frižider beskorisnim masnim i visokokaloričnim grickalicama, već napravite mesta za namirnice koje su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Baš te namirnice će učiniti da umanjite rizik od srčanih oboljenja, kancera i dijabetesa, a doprineće i vašoj vitkoj zanosnoj liniji.

VOĆNI JOGURT
Voćni jogurt je napitak koji u sebi spaja ono najbolje što fermentisani mlečni napici i voće imaju da ponude. Ono što je najvažnije jeste da nemaju dodate šećere, a zahvaljujući svom tečnom obliku i često dodatku žitarica, pomoći će brzoj apsorpciji i dobroj probavi. Na policama supermarketa i ostalih prodavnica možete pronaći bezbroj različitih vrsta, ali ih isto tako možete praviti i sami, po sopstvenom receptu. Kada je reč o jogurtu samom, on sigurno predstavlja namirnicu koja može dodati godine vašem životu. Predstavlja odličan izbor proteina i kalcijuma, fosfora, riboflavina i joda. Pored ovih nutrienasa tu su još i vitamin B12, vitamin B5, cink i kalijum. Dodavanjem voćnog dela, celokupnoj navedenoj hranljivoj bazi se dodaje brzo iskoristljiva energija koja potiče od fruktoze, kao i određena količina vitamina, minerala i vlakana, u zavisnosti od dodatog voća. Ono što takođe treba istaći, u sastavu ovog ukusnog i veoma osvežavajućeg napitka, naročito ohlađenog, nalaze se i probiotske kulture, koje imaju izuzetno blagotvoran uticaj na crevnu floru i imunitet.

 
 

KOMBUHA
Za sve ljubitelje bezalkoholnih gaziranih osvežavajućih napitaka, koje kilaža, lekari i najbliža okolina opominju da ih više ne piju, kombuha je prava alternativa. I to ne samo alternativa, već pravo pravcato zdravo rešenje. Za razliku od Dalekog istoka i Rusije, gde se ovaj napitak od čajne gljive koristi vekovima, kod nas je još uvek nedovoljno poznat, i pored toga što izuzetno povoljno utiče na imunitet, metabolizam i opšte zdrvavstveno stanje. Ono što se u njenom sastavu najviše ističe jeste glukuronska kiselina, koja povoljno utiče na rad jetre i pomaže u njenom radu i detoksifikaciji. Pored glukuronske kiseline, tu su još i mlečna kiselina koja blagotvorno utiče na debelo crevo i sirćetna kiselina. Ako želite da znate kompletan arsenal kojim raspolaže ovaj napitak, onda bi to bilo sledeće: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), enzimi, 14 aminokiselina i biogeni amini. Svakako mnogo više nego bilo koji napitak koji ste do sada koristili. Takođe, za kombuhu se smatra da deluje i kao prirodni antibiotik. Možete je praviti sami, a ako vam to ne predstavlja zadovoljstvo, možete je pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Rashlađena i penušava odlično će poslužiti kao svakodnevni napitak koji će direktno doprineti vašem boljem zdravlju.

BADEM
Ne postoji bolje rešenje za brz i hranljiv obrok od jezgrastog voća, a u ovom slučaju badema. Samo jedna šaka, koliko se preporučuje, će vas lišiti brige o merenju porcija, a obezbediće vam brdo nutrienasa. Predstavlja dobar izvor vlakana, riboflavina, magnezijuma, gvožđa i kalcijuma. Takođe, unosom samo jedne već pomenute šake badema, obezbedićete polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Idealna kobinacija je sa bilo kojim svežim voćem, a kao takvi mogu poslužiti kao odlična alternativa bilo kom obroku. Bademi sadrže i dosta biljnih belančevina, a veći deo masti koje imaju u sastavu su mononezasićene masti, koje će pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Nemojte zaboraviti da ih možete usitniti ili samleti i kao takve dodati bilo kom drugom jelu, salati ili supi i na taj način upotpuniti kako ukus tako i biološku vrednost tog obroka.

Pročitajte i  Mračna strana zdrave ishrane

UMEBOŠI ŠLJIVA
Umeboši šljiva će vas obradovati svojim prijatno slanim i veoma kiselim ukusom, pa će tako vrlo brzo postati nezaobilazna svakodnevna zdrava poslastica. Sa druge strane, kada je vaše zdravlje u pitanju, ona će imati daleko veći značaj. Za razliku od ostalog voća i povrća, one sadrže daleko više minerala i belančevina a naročito gvožđa, kalcijuma i fosfora. Takođe u svom sastavu sadrže i pikrinsku kiselinu koja stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od raznih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva, povećava svarljivost proteina, uz blago antiseptičko dejstvo. Odlično će poslužiti kod normalizacije i stimulisanja apetita, poboljšanja varenja, smanjenja kiselosti želuca kao i ublažavanja crevnih oboljenja. Svakodnevno ih možete koristiti samostalno, ali će se odlično slagati i sa jelima od žitarica, mahunarki, a mogu poslužiti i kao slani začin, prilikom pripremanja umaka, soseva, preliva, salata i ostalih laganih jela. Njihova crvena boja će, pored hranljivosti, doprineti i sjajnoj dekoraciji svakog pripremljenog jela.

CRNO VINO
Držanje crnog vina i njegovo povremeno konzumiranje neće značiti da ste notorni alkoholičar, naprotiv. Sve je više studija koje ukazuju na pozitivan uticaj umerenog konzumiranja crnog vina na dobro zdravlje. Ukoliko se nalazite u srednjim godinama, vino vam može pomoći da umanjite rizik od srčanog udara, kao i da doprinese promeni odnosa LDL (lošeg) i HDL (dobrog) holesterola. Prednost i lagodnost upotrebe crnog vina je i u tome što se može veoma uspešno kombinovati sa brojnim jelima, pa će tako sigurno zadovoljiti svačiji ukus. Naravno, to ne znači da bi zbog toga trebalo da ga pijete više, ali ponekad čaša dobrog Pro Corde-a, naročito u dobrom društvu, može popraviti i raspoloženje i obradovati vaše krvne sudove. Ukoliko ne uspete da prilikom konzumiranja ovog napitka ostanete umereni, možete doprineti povećanju vrednosti triglicerida (još jedna vrsta loših krvnih lipida), a moguće je i povećanje telesne težine.

MISO PASTA
Miso pasta je još jedno od ukusnih i zdravih rešenja za svakodnevnu pravilnu ishranu, koje dolazi sa Dalekog istoka, gde u Japanu predstavlja tradicionalnu hranu i ima veoma dugu praksu korišćenja. Predstavlja tamnu fermentisanu pastu koja može biti od soje, ječma ili pirinča, uz dodatak morske soli. Ima veoma prepoznatljiv slan ukus, a može se koristiti na najrazličitije načine – kao dodatak supama, sosevima, prelivima, toplim napicima, namazima, ali i kao zamena za kuhinjsku so. Ovo je, između ostalog, jedan od razloga zbog kojeg se osobama sa visokim krvnim pritiskom preporučuje oprezna upotreba ovog proizvoda. Takođe, u svom sastavu miso sadrži i žive enzime koji doprineso boljem varenju i poboljšanju crevne flore, a takođe uspostavljaju i ravnotežu kompleksnih ugljenih hidrata, esencijalnih ulja i drugih nutrienasa, poput proteina i minerala. Za svakodnevnu upotrebu najpreporučljiviji je ječmeni miso.

PŠENIČNE KLICE
U samom središtu pšeničnog zrna, nalazi se ono najvrednije iz zrna – pšenična klica. Ovaj deo semena je odgovoran za razvoj i rast novih biljnih izdanaka. Ova obilna i hranljiva riznica se može konzumirati sveža, kao dodatak u salatama, a samlevena se može dodati u supe, čorbe, sokove, mlečne napitke… Ovo je, inače, jedini koncentrovani deo pšeničnog zrna, u kojem se nalaze brojni nutriensi poput niacina, tijamina, riboflavina, vitamina E, folne kiseline, magnezijuma, fosfora, kalijuma, gvožđa i cinka. Tu ćete takođe naći i proteine, vlakna i određenu količinu masti. Zato će uspešno poslužiti za poboljšanje hranljivosti nekih drugih namirnica ili obroka. Na kraju, ostaje još da se napomene da pšenične klice u svom sastavu ne sadrže holesterol, a imaju veću biološku vrednost od oraha, badema, lešnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *