Plan za brže mršavljenje: Ovako izgleda idealna satnica obroka - Men`s Health

Plan za brže mršavljenje: Ovako izgleda idealna satnica obroka

Ako želite da smršate, uz obavezan trening morate da vodite računa o ishrani, ali i o satnici. Naime, studija Univerziteta Harvard pokazala je i da ako su obroci van ritma, nivo šećera može da poraste za 18 odsto, što loše utiče na metabolizam i masnoće u organizmu.

Predstavljamo vam najbolju satnicu, koja će vam pomoći da smršate:

DORUČAK: Od 6 – do 9.45

Mada su naučnici često u nedoumici oko doručka kao najvažnijeg obroka tokom dana, i mada postoji nekoliko različitih škola i preporuka, američki Nacionalni registar za kontrolu težine preporučuje da doručak bude uvek u isto vreme. Prema njihovim podacima, 80 odsto osoba izgubi uspešno kilograme ako ujutru jede između 6 i 9.45, u zavisnosti od vremena kada se bude. Takođe, najbolji izbor za prvi obrok su nezaslađene pahuljice, ražane ili ovsene.

Obrok posle deset sati ne garantuje da kasnije nećete imati napade gladi.

JUTARNJA UŽINA: 2-4 sata posle doručka

Iako vam možda deluje kao previše zgusnut raspored jela, u ovo doba dana pojedite makar voćku (komad, dva) da biste nivo energije i šećera održali na zavidnom nivou. Sve to doprineće ubrzavanju metabolizma.

RUČAK: Pre 15 časova

Krajem 2016. objavljena je studija u The American Journal of Clinical Nutrition. Prema njihovim ispitivanjima 1.3000 osoba koje su na dijeti, ručak najkasnije do 15 časova svrstaće vas u grupu ljudi koji 25 odsto brže gube kilograme.

POPODNEVNA UŽINA. 2-4 sata posle ručka

Kao i jutarnja, tako i popodnevna užina može da deluje kao da će vam preopteretiti stomak, ali zapravo će sprečiti da se prejedete tokom večere.

VEČERA: Od 17 do 19 časova

Ispitivanje koje su sproveli istraživači Univerziteta Brigham Young pokazalo je razliku u težinu kod ispitanika koji su jeli do 19 časova i onih koji su i posle toga znali da “zaglave” u kuhinji.

Pročitajte i  Hrani istekao rok, baciti ili ne?

Zapravo oni koji su ranije večerali uneli su 244 kalorije manje, što je posle dve nedelje rezultiralo manjim brojem kilograma.

Izvor: b92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *