AKO NE ŽELITE DA VAM BUDE JOŠ GORE: Ovih 9 namirnica izbegavajte kad ste bolesni - Men`s Health

AKO NE ŽELITE DA VAM BUDE JOŠ GORE: Ovih 9 namirnica izbegavajte kad ste bolesni

Hrana definitivno nije prva stvar o kojoj mislite kada ste bolesni. Ali i to što unosite u sebe od velikog je značaja za vaš oporavak. Naime, određena vrsta hrane i pića može uticati na to da se osećate još gore.

Ako je i vas zakačila prehlada, evo koje namirnice treba da izbegavate.

Bolesni ste? Ova 3 trika će vam pomoći da zadržite mišićnu masu!

KAFA

Kafu izbegavajte pogotovo ukoliko imate stomačni virus. Kafein iz kafe je diuretik, pa ćete zato učestalo mokriti što vas može dovesti do dehidratacije. To je loša vest kada se borite sa različitim virusima i infekcijama, jer upravo kvalitetna hidratacija pomaže vašem imunološkom sistemu da se efikasnije bori. Kofein je posebno loš kada imate problema sa mučninom i dijarejom, jer oba ova stanja uzrokuju gubitak tečnosti, piše američki Men’s Health.

SOK OD POMORANDŽE

U slučaju zapalJenja grla izbegavajte sok od pomorandže, jer će on samo pogoršati vaše stanje. Kiselkasti ukus soka uglavnom osvežava, ali u slučaju tegoba sa grlom, citrusne kiseline će samo dodatno iziritirati taj deo i produžiti oporavak.

Pogledajte i 4 načina da izbegnete prehladu

SLATKIŠI

Konzumiranjem namirnica bogatih rafinisanim šećerima sprečićete bela krvna zrnca da se aktivno bore protiv bakterija. Nakon unošenja različitih slatkiša prebogatih šećerom, vaš imunološki sistem će znatno oslabiti. Kao rezultat svega vaš organizam neće biti dovoljno spreman da se bori protiv klica koje su vas i učinile bolesnim. Uz to, šećer sprečava protok tečnosti do digestivnog trakta što kasnije vodi do gubitka kilograma, gubitka tečnosti i dijareje.

GAZIRANA PIĆA

Poput kafe i gazirana pića puna kofeina mogu dovesti do dehidracije. Ako vam voda ne prija, probajte sa pićima koja sadrže male procente šećera i koja stvaraju dobru ravnotežu elektrolita, poput sportskih piča ili kokosove vode. Mnoga veštački zaslađena pića u sebi sadrže velike molekule koji loše utiču na varenje uzrokujući nadimanje, grčeve i dijareju.

Pročitajte i  Ukus muškosti: Konjak sazerac

GRICKALICE

Abrazivna tekstura grickalica kao što su čips, granola ili čak hrskavi tost mogu oštetiti vaše grlo poput šmirgl papira. Što više iritirate grlo to će mu biti potrebno više vremena za oporavak.

Otkrijte i 6 razloga da đumbir postane deo vaše ishrane

ALKOHOL

Alkohol je takođe diuretik, pa u slučaju bolesti gotovo uvek vodi do dehidracije. A s obzirom da je tokom bolesti naše telo u blagom stanju dehidratacije, konzumiranjem alkohola protok ove supstance u krv će se samo dodatno ubrzati.

MLEKO

Ukoliko imate problema sa zapušenim nosem ili imate osećaj gušenja izbegavajte mleko i mlečne proizvode, jer će vaše telo u tom slučaju proizvoditi dodatnu sluz. Iako su ovi nutrijenti veoma zdravi, nemojte ih konzumirati dok ste bolesni.

PRŽENA ILI MASNA HRANA

Masnoj hrani je potrebno više vremena da dođe do digestivnog sistema, što može uzrokovati dodatnu mučninu i izazvati višak kiseline. Takođe, masna hrana može izazvati spazam mišića u vašem gastro-intestinalnom sistemu, pa će zato dijareja biti češća.

Poboljšajte imunitet svakim zalogajem: 7 neobičnih trikova da povećate unos vitamina C

ZAČINJENA HRANA

Ukoliko imate problema sa curenjem nosa izbegavajte ljute papričice i ljute soseve koji će iritirati vašu nazalnu regiju. Ljuta hrana se preporučuje u obrnutom slučaju – ako imate problema sa zapušenim nosem i osećajem grebanja u grlu.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *