Slobodno navalite na hranu: 5 znakova da ne jedete dovoljno - Men`s Health

Slobodno navalite na hranu: 5 znakova da ne jedete dovoljno

1. NIZAK NIVO ŠEĆERA U KRVI 

Hipoglikemija jedan je od prvih simptoma neuhranjenosti. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnosti uzrokuje velike i nagle padove nivoa šećera u krvi koji se manifestuje kao osećaj gladi propraćen znojenjem dlanova, drhtavicom i opštom slabošću, piše Stvarukusa.

2. NE MRŠAVITE, ALI GUBITE MIŠIĆNU MASU 

Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja. Ako svoje telo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umesto njih sagorevatće mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporiće vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

Saznajte i 5 znakova da ne unosite dovoljno proteina!

3. NEDOSTATAK ENERGIJE I OSEĆAJ UMORA 

U slučaju neuhranjenosti vaše telo ne dobija potrebne nutrijente, kalorije i vitamine koji su mu potrebni da bi normalno funkcionisalo. Zbog toga vas prati stalan osećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom telu ne dajete potrebno ‘gorivo’ i to morate hitno da promenite.

Pokušajte da se pridržavate zlatnog pravila o tri velika obroka dnevno i dva mala međuobroka. Na taj način regulisaćete nivo glukoze u krvi i osiguraćete postepeno ispuštanje energije umesto jednog velikog uspona i naglog pada.

4. STALNO VAM JE HLADNO

Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje telesne temperature. Tačnije, telo ne može da proizvodi i održava potrebnu toplinu bez kalorija. Takođe, restriktivno unošenje kalorija utiče na rad određenih hormona u našem telu kao što su hormoni štitne žlezde koje takođe mogu da uzrokuju i neuhranjenost.

Saznajte i 11 razloga zašto ste uvek gladni

5. NE MOŽETE DA UTOLITE GLAD

Naravno, ovo je najočitiji i najlogičniji simptom neuhranjenosti. Ako izbegavate hranu pratiće vas veliki osećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi u kojima ljudi jedu često, ali i dalje osećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljenih hidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina.

Pročitajte i  6 trikova u ishrani koje smo naučili od profesionalnih sportista

Svi jednostavni ugljeni hidrati zapravo su šećeri i oni su dobar brzinski izvor energije jer ih telo brzo vari. Međutim, dugoročno će kod vas uzrokovati glad. To znači da treba jesti više kompleksnih ugljenih hidrata i proteina jer njih telo duže vari pa ćete se osećati nahranjeno i puni energije.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *