Put do mišića ili prerane smrti?! - Men`s Health

Put do mišića ili prerane smrti?!

PRVI KORAK:RAZGRADNJA
Kada pojedete obrok bogat kalorijama i masnoćom, molekuli masnoća se u tankom crevu razgrade do glicerola i masnih kiselina koje nakon toga završe u vašem krvotoku.

DRUGI KORAK:NAVALA
Masne kiseline cirkulišu vašim organizmom kroz krvotok i u masnim ćelijama koje ih apsorbuju se ponovo oblikuju u oblik masnoće i skladište za slučaj sledećeg napada gladi. Masne ćelije upiju u sebe i višak glukoze i aminokiselina koje se takođe pretvaraju u molekule masnoća. Ako ne sagorite stvorene zalihe, rašćete – ali u širinu.
 
TREĆI KORAK: KOLEKCIONARSKA ZBIRKA
Muškarcima se višak masnoća uglavnom skuplja oko stomaka, ali je neki skladište i kao visceralnu masnoću – ona koja se nakuplja na unutrašnjim organima. Ako je vaš stomak veliki i čvrst, struk širi od kukova i nosite broj veći od 54, ubrajate se u tu grupu muškaraca.

Teorija je jasna: vaš organizam traži nov prostor za skladištenje viška masnoća i nalazi ga u vašim unutrašnjim organima, odnosno oko vaših mišića, srca, jetre i gušterače.

ČETVRTI KORAK:NISKI START ZA NAPAD
Postoji međusobna povezanost između visceralne masnoće i brojnih simptoma narušenog zdravlja, odnosno bolesti kao što je insulinska rezistencija (otpornost na insulin), visok nivo LDL (”lošeg holesterola“), a nizak nivo HDL (”dobrog“) holesterola, povećan nivo triglicerida i visok krvni pritisak. Uzrok tome je jetra koja počinje da troši zalihe masnoće koja je okružuje zbog energije – tako nastaje holesterol, koji zatim ”zaliva“ arterije i dovodi vas u opasnost od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja ili dijabetesa. Zato vam preporučujemo da se odmah odreknete ukusnih krofni – nećete zažaliti.

Pročitajte i  Pre obroka: Konzumiranje ove namirnice smanjuje unos kalorija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *