Ukusno i zdravo: 13 razloga da češće jedete kukuruz - Men`s Health

Ukusno i zdravo: 13 razloga da češće jedete kukuruz

Iako nam je veoma pristipačan većina ga ne koristi često u svom jelovniku. Saznajte zašto je važno da redovno konzumirate kukuruz, piše Stvarukusa.

Ova namirnica slatkastog ukusa i prekrasne žute boje sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju.

Pogledajte i Kako zrno kukuruza postaje kokica (VIDEO)

Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa je ova namirnica veoma zdrava čak i kad nije sveža.

Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, pogrešili ste! Klip kukuruza ima prosečno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, na primer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalcijum i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin.

Iako mnogi smatraju da je kukuruz obična, dostupna namirnica, koja raste na polju, on je zapravo jedinstvena namirnica puna aktivnih spojeva koji se nazivaju fitonutrijentima za koje je dokazano da štite zdravlje organizma antioksidativnim vrednostima.

Pročitajte i Činjenice o kokicama koje do sada niste znali

Kukuruz je pun vlakana koja su velika blagodat za probavu. Osim što će vam pomoći održati lepu liniju, vlakna sprečavaju zatvor, pojavu hemeroida, pa navodno smanjuju i rizik od nastanka raka creva. Nedavna istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterija u debelom crevu.

Pročitajte i  Pet kilograma za nedelju dana uz banana dijetu?

Kukuruz je dobar i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Izvor: Ordinacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *