Test iz nutricionizma - Men`s Health

Test iz nutricionizma

Ako niste sigurni, verujte nam da niste jedini. Prema nedavnom istraživanju, 92 odsto amerikanaca zapravo ne znaju šta su antioksidanti, iako 75 odsto njih pokušava da jede hranu koja je bogata ovim misterioznim molekulima.

ODGOVOR
Antioksidanti su supstance koje štite vaše ćelije od slobodnih radikala, a ti radikali su zapravo nestabilni molekuli koji mogu da izazovu mutaciju DNK.  Ovo su tri grupe antioksidanata sa kojima se susrećete svakodnevno:

KAROTENOIDI
Ovo su uobičajena jedinjenja koja čine sastavni deo raznih proizvoda koji se bore protiv raka prostate, želuca i debelog creva, između ostalog. Takođe ovo jedinjenje usporava gubitak vida kod starih ljudi. Karotenoidi dolaze u mnoggim oblicima, na etiketama za hranu označeni su kao beta-karoten, likopen i leutein.

GDE SE MOGU NAĆI
Crvenom, narandžastom i žutom povrću, tačnije šargarepi i paradajzu i u zelenišu kao što su spanać i brokoli.

VITAMIN E
Ovaj vitami štiti vaše telo od oštećenja ćelija koja mogu dovesti do raka, bolesti srca i degeneracije vida.

GDE SE MOŽE NAĆI
U biljnim uljima, proizvodima od celog zrna, semenkama i orasima.

VITAMIN C
Štiti od infekcija i oštećenja ćelija. Takođe, pomaže u jačanju arterija i proizvodnju jedinjenja koogen, koji štiti kosti i mišiće.

GDE SE MOŽE NAĆI
Ovo je već više manje poznato, citrusno voće kao što su narandže, limun i grejp. Takođe se može nći u jagodama, paprici, paradajzu i brokoliju.

Pročitajte i  Put do mišića ili prerane smrti?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *