15 kulinarskih veština koje morate da savladate do 30. godine - Men`s Health

15 kulinarskih veština koje morate da savladate do 30. godine

NAUČITE DA PRAVILNO NAPRAVITE

Razlika između početnika i majstora za pastu je u finesama i pravilnim količinama sastojaka. Voda u kojoj pravite pastu treba da bude slana poput okeana. Tu je i kvalitet same paste, koju uvek morate kuvati al dente. Kada prosipate vodu, malo je sačuvajte da biste je dodali u sos i tako postigli prirodno kremastiju teksturu. Potom pastu stavite u saute tiganj, dodajte malo vode koju ste sačuvali i putera da se sve lepše poveže. Kada to savladate, tek onda ste spremni za sos…

Pročitajte i Kuvam, dakle postojim

TRI NAČINA SPREMANJA JAJA

Doručkovanje prženih jaja svakog jutra može brzo dosaditi. Ali kada naučite da pravite kajganu, poširana ili tvrdo kuvana jaja i omlet, stvari će se promeniti!

Pržena jaja je lako napraviti, pa se zato trebate naučiti pravljenje drugih recepata s jajima. Postoje brojni načini pripreme ove proteinima bogate namirnice koje možete jesti u svako vreme dana.

PRAVLJENJE SOSA

Sos je lak i brz dodatak svim jelima i obogaćuje ukus. Prženo meso kombinujte sa sosom koji ćete napraviti s malo vina, belog luka i pilećeg bujona i za koji minut ćete imati neverovatno ukusan sos. Tu je i sos na pazi paradajza koji uključuje bosiljak, masline, malo belog vina, vlašac… Isprobajte i klasiku: sos od limuna, kapra i smeđeg putera.

Recepti: Najukusniji ćevapi Džejmija Olivera

NAPRAVITE VINEGRET SOS

Gotov dresing je prepun šećera i drugih nezdravih sastojaka. Umesto toga napravite ga sami. Vinegret sos ima dve osnovne komponente: kiseline i masti. Kiselina dolazi od citrusa, a masni elementi iz ulja koje dobijamo iz povrća. Dodajte malo soli, bibera a kao dodatak ubacite senf da biste dobili gušću teksturu i bolji ukus. Zatim možete da budete kreativni u izboru drugih sastojaka, kao što su na primer med, vlašac, đumbir, soja sos i razne zdrave biljke.

OŠTRENJE NOŽEVA

Tupi noževi su opasniji od onih oštrih, i veće su šanse da isklizne iz vaše ruke kada sečete zbog tupih krajeva. Za oštrenje možete koristiti kamen za oštrenje ili ručni električni aparat za oštrenje. Ako nemate vremena da sami oštrite noževe, odnesite ih kod profesionalnih oštrača.

Otkrijte i Jesti prženu hranu ili ne?

NAUČITE DA RUKUJETE NOŽEM

Osnovne tehnike rukovanja nože je integralni deo kuvanja. Možete izbeči upotrebu noževa kupovinom gotovih jela, ali ako spremate zdrave, sveže namirnice, nož će vam biti neophodan element. Počnite sa vežbanjem tako što ćete seckati luk, to je odlična vežba za početak.

NAPRAVITE PILEĆI KOTLET

Za pripremu pilećeg kotleta potrebna je tehnika koja zahteva svega četiri koraka: prvo isecite pileće meso, potom ga uvaljajte u brašno, zatim jaja i na kraju u hlebne mrvice. Tako pripremljeno meso stavite u vrelo ulje i pržite ga dok ne dobije hrskavu koricu. Tu su još i varijacije s drugim proteinima bogatim mesima, poput svinjetine, govedine, ribe pa čak i tofu sir. Tako pripremljeno meso možete poslužiti sa rižom i brojnim salatama ali ga možete staviti u sveže pecivo i tako dobiti ukusan sendvič.

 

NAUČITE PRAVITI PECIVA

Umesto da stalno odlazite u obližnju pekaru gde jedete proizvode koji su vam pomalo dosadili, pokušajte da savladate osnove pravljena slasnih pekarskih proizvoda. Ukusni mafini su odlični jer u njih možete staviti brojne sastojke ali i zbog činjenice da ih možete dugo držati u frižideru bez straha da se pokvare. Možete u njih staviti banane, bundeve, čokoladu i razno sezonsko voće.

Pročitajte i  Oslobodite svoje trbušnjake

Pivo i hrana: 10 najboljih kombinacija

PRŽENO POVRĆE

Kada sveže povrće stavite u prethodno zagrejanurernu, zbog toplog okruženja ono počinje da ispušta šećere i aminokiseline, što kreira izuzetno intenzivan i prijatan ukus. Ako želite hrskavi ukus povrća, pojačajte temperaturu, a preko njega stavite malo ulja i soli.

NAUČITE DA PRAVILNO SOLITE HRANU

Adekvatno i dozirano solenje hrane je presudno za ukus hrane koju spremate. Važno je hranu postepeno dodavati tokom procesa pripreme obroka a ne na samom kraju. Veliki komadi mesa zahtevaju jako puno soli da bismo dobili ukus koji želimo. Ali budite i oprezni, na kraju uvek možete dodati so i tako izbeći moguće presoljene hrane.

Pogledajte i Hrskava piletina sa krompirom

BLANŠIRANJE POVRĆA

Kuvano povrće daje puno mogućnosti, a sam koncept je vrlo jednostavan. Dovoljno je samo da u posudu stavite vodu i malo soli i sačekajte da sve proključa. Zatim dodajte povrće koje bi trebalo biti približno jednake veličine da bi se jednako skuvalo. Kuvajte povrće dok ne postane mekano, izvadite ga i stavite u cediljku a potom i u posudu ispunjenu hladnom vodom. Povrće će zadržati boju i oblik a vi ćete moći napraviti ukusnu saute salatu.

GUSTI SOSEVI

Niko ne voli vodnjikave soseve. Glavna namena sosa je da bude dodatak i premaz hrani. Postoje brojni načini da napravite guste soseve, a ovo su tri osnovne tehnike: dodavanje prirodno želatinastih sastojaka poput mesa teletine i piletine, ubacivanje polutečnih sastojka kao što je kombinacija hladne vode i kukuruznog štira i na kraju pravljenje tradicionalnog francuskog sosa beurre manie, koji se pravi od putera i brašna i koji se u kulinarstvu smatra najboljim dodatkom kada želimo zgusnuti određeni sos.

Lagani letnji ručak: Vegeterijanska pita

ČOKOLADNI SOS

Jagode utopljene u čokoladni sos – savršen dezert koji je i poznati afrodizijak! Da biste napravili čokoladni sos prvo trebate čokoladu izlomiti u manje komade i staviti ih u posudu sa duplim dnom. Iznad posude sa kipućom vodom stavite plastičnu ili staklenu posudu u koju ste stavili čokoladu. Toplota vode će uticati da se čokolada rastopi i dobije glatku i kremastu teksturu.

TRI OSNOVNA JELA

Svaki muškarac mora da nauči da sprema tri osnovna obroka. Tako ćete biti spremni da pozovete prijatelje kod sebe na večere, a pripremićete i teren da steknete samopouzdanje ispred šporeta koje ćevam pomoći da eksperimentišete i budete kreativni u pripremi hrane.

Namirnice za energiju i oporavaknaj hrana za pre i posle treninga

UREDNE KUHINJA JE NAJVAŽNIJI ZAKON!

Savladavanje svih navedenih tehnika je sjajna stvar, ali ništa neće vredeti ako kuhinju ne održavate redovno. Da bi kuhinja bila čista najbolje je da je odmah očistite nakon kuvanja. Uvek koristite antibakterijska sredstva, a destilizovano vinsko sirće je najbolji prirodni dezinfikator. Kada pripremate neke namirnice koje imaju snažan miris, poput ribe koristite gumene rukavice. Redovno perite i dezinfikujte noževe i ostali pribor, pogotovo od drveta kako biste otklonili bakterije.

 

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *