Džejmi Oliver: 7 pravila zdrave i izbalansirane ishrane - Men`s Health

Džejmi Oliver: 7 pravila zdrave i izbalansirane ishrane

Ravnoteža je ključ svega, pa tako i same ishrane. Ponekad je u redu pojesti dosta slatkiša ili se počastiti u restoranu brze hrane, ali je podjednako važno prepoznati kada u tome preterujemo i da teba da stanemo.

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver naveo je 7 saveta za zdrav život kojih bi se svi trebalo pridržavati:

Saznajte i Kako izgleda doručak Džejmija Olivera? (VIDEO)

1. KUVATI OD NULE

Ovo je jedna od najvažnijih životnih veština koje svako od nas može i treba da nauči, jer nam omogućava da imamo kompletnu kontrolu nad namirnicama i svojim obrocima.

2. BALANSIRANA ISHRANA

Cilj je hraniti se tako da svakodnevna ishrana sadrži namirnice iz svake grupe hrane u ravnomernim i tačnim proporcijama: voće, povrće, proizvodi od žita, mlečni proizvodi i meso.

Džejmi Oliver: 3 brza načina da pripremite jaja

3. RAZNOVRSNA ISHRANA

Popularni izraz eat the rainbow označava da treba jesti raznovrsnu hranu, odnosno svakodnevno unositi dovoljnu količinu raznovrsnog voća i povrća, kako bi uneli neophodne vitamine i minerale.

4. RAZUMEVANJE ONOGA ŠTO JEDEMO

Svako od nas treba da uči o hrani koju jede kako bismo razumeli odakle sve te namirnice dolaze i kako utiču na naš organizam.

Džejmi Oliver: Jedite ove namirnice i doživećete stotu

5. UNOSITI HRANLJIVE KALORIJE

Postarati se da većina energije koju unosimo kroz hranu dolazi od hranljivih kalorija koje telu obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina, minerala, proteina, vlakana i dobrih masti, a što manje praznih kalorija.

6. NE PRESKAKATI DORUČAK

Doručak nije uzalud najvažniji obrok dana, jer podstiče metabolizam i pomaže nam da ostanemo budni i na oprezu tokom čitavog dana. Zato je važno imati hranljiv i zdrav doručak kako bi telu dao što više snage i energije za dan pred nama.

Pročitajte i  Napitak za pročišćavanje jetre

Pročitajte i Ukusan meksički doručak po receptu Džejmija Olivera

7. ČITATI MALA SLOVA NA PAKOVANJIMA

Veoma je važno čitati sav sadržaj na pakovanjima namirnica i razumeti šta svi ti navedeni sastojci znače i na šta se tačno odnose. Na primer, nisu svi emulgatori loši, ali previše njih na jednom mestu najčešće je loš znak. Obratite pažnju na odnos porcija i šećera, detaljno proverite uputstvo, kao i izgled namirnice.

Saznajte i Najukusniji ćevapi po receptu Džejmija Olivera!

Izvor: Nezavisne

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *