5 namirnica koje kardiolozi izbegavaju da konzumiraju - Men`s Health

5 namirnica koje kardiolozi izbegavaju da konzumiraju

Kardiolozi su među najosveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i celokupnog organizma. Upravo zato dobro je preuzeti koji savet s njihovog jelovnika i slediti njihove prehrambene preporuke, piše Stvarukusa.

1. CRVENO MESO

„Obično izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u hamburgerima na primer vrlo posoljeno. Na zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso“, kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centra.

Saznajte i Ovu hranu zaboravite, poručuju endokrinolozi, toksikolozi, biotehnolozi…

„Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće” predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu.

2. PROCESUIRANI SUHOMESNATI PROIZVODI 

„Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa“, kaže dr Dženifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

S njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra Džoan H. Tiš, koja smatra lošim i ćureće salame iz istog razloga.

„Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba“, dodaje ona.

Želite savršene trbušnjake? Izbegavajte ovih 5 namirnica!

3. SLATKA PECIVA I KOLAČI OD LISNATOG TESTA 

„Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika?“, pita se dr Adam Splaver.

Pročitajte i  4 načina da smršate dok spavate

4. HRANA KOJA SADRŽI PREVIŠE MLEČNIH MASTI 

„Pokušavam da izbegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti“, kaže dr Robert Kloner.

5 namirnica koje treba izbegavati pre konzumiranja alkohola!

„Izbegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira“, dodao je dr Ronald J. Šib.

5. GAZIRANA PIĆA

„Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posledice na organizam. Takva pića povećavaju rast inzulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje“, rekao je kardiolog Adam Splaver za Thrillist Health.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *