Odlična zamena za meso: 7 namirnica bogatih proteinima! - Men`s Health

Odlična zamena za meso: 7 namirnica bogatih proteinima!

Proteini iz mesa su neophodni za normalno i zdravo funkcionisanje organizma i zato ako se odlučite za restriktivni princip vegetarijanske ishrane morate među svoje svakodnevne prehrambene namirnice da uvrstite sledeće namirnice:

TOFU SIR

Tofu sir ima 7g proteina na svakih 100g što ga čini jednom od najpopularnijih zamena za meso kada su u pitanju namirnice bogate proteinima. Pravi se od soje i izuzetno je zdrav. Lako se i sprema. Izvadite ga iz plastičnog pakovanja, ocedite višak tečnosti i spreman je za prženje, kuvanje i pečenje, piše Stvarukusa.

Saznajte i 5 dobrih razloga da ne izbegavate meso

SOČIVO

Sočivo je jako ukusno i pravi se lakše od ostalih mahunarki, jer ne mora da se potapata pre kuvanja. U 100g kuvanog sočiva ima 9g proteina. Može se naći već gotovo u konzervi kada treba samo da se ocedi od tečnosti u kojoj se nalazi, a možete ga kuvati sa povrćem kao što radite sa pasuljem ili graškom. Potrebno mu je samo 30 minuta.

KINOA

Kinoa je još jedna namirnica kojom možete da zamenite meso. Samo 100g kuvane kinoe sadrži 4 g proteina. Odličnog je ukusa, a može biti zamena za testeninu i pirinač, dakle kao prilog jelu, ali je odlična i u salatama i čorbama. Sprema se slično kao pirinač, kuvanjem u vodi. Nakon toga joj možete dodati i kuvano povrće i dobiti savršen i zdrav obrok!

5 znakova da ne unosite dovoljno proteina!

PASULJ

Pasulj kao i sočivo sadrži visok nivo proteina. Ukusan je u svim varijantama. Možete ga spremati kao čorbu, na gusto ili u salati. Onaj iz konzerve treba da se ocedi od tečnosti i podgreje pre konzumiranja, dok se sveži kuva, ali pre toga mora preko noći da se potopi u vodi i jednom proključa pre nego što počnete sa pripremom.

JAJA

Jaja su sjajna za početak dana kao doručak. Svako jaje sadrži oko 6 g proteina, pa čine odličnu zamenu za meso. Iako dolaze od živine, ne smatraju se zabranjenim u ishrani vegetarijanaca. Postoje razni načini da pripremate jaje, ali su svakako najzdravija kuvana ili poširana. Belance možete da jedete u neograničenim količinama, jer je ono bogato proteinima, dok unos žumanaca treba da ograničite na 2-3 nedeljno.

11 najboljih proteinskih užina za građenje ogromnih mišića

SREMSKI SIR

Sremski sir, osim što je izuzetno bogat proteinima (13 g proteina na 100g ovog mlečnog proizvoda), je i niskokaloričan, tako da je idealan za one koji paze na liniju. Odličan je kao dodatak svežim salatama, a možete ga jesti i uz prepečen hleb.

SEME BUNDEVE

Seme bundeve može biti zdrava grickalica koja će vam pružiti potrebne proteine. U 30g bundevinog semena ima 7g proteina. Lako se pripremaju- jednostavno ih prepržite na tefonskom tiganju bez ulja sa malo soli i bibera. Ipak, ne preterujte u konzumiranju jer su jako kalorične.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *