Šta će vam se dogoditi ako godinu dana jedete samo krompir? - Men`s Health

Šta će vam se dogoditi ako godinu dana jedete samo krompir?

Inspirisan filmom Marsovac, u kome Met Dejmon glumi astronauta koji na crvenoj planeti ne jede ništa drugo osim krompira, 36-godišnji Endrju Tejlor iz Australije je odlučio da godinu dana odnosno cele 2016. godine jede isključivo krompir kako bi smršao, piše Independent.

Samo mesec dana nakon ovog režima ishrane, Tejlor je počeo da mršavi, dobija više energije i smanjio je rizik od razvijanja dijabetesa i ostalih hroničnih oboljenja.

Međutim, šta će mu ovakav režim ishrane doneti u dužem vremenskom periodu i šta će se dogoditi sa njegovim telom do kraja godine?

Oprez: Šta će vam se dogoditi ako jedete previše orašastih plodova?

DOVOLJNO PROTEINA I MASTI?

Oko 3 kilograma krompira dnevno obezbediće mu nešto više od 2,000 kalorija, što je razumna količina za muškarca koji želi da smrša. Međutim, iako je krompir odličan izvor ugljenih hidrata i vlakana, u njemu nema dovoljno proteina. Muškarcu od 120 kilograma je potrebno 90 grama proteina dnevno, a uz pomoć ove dijete obezbedićete samo 60 grama.

Proteini su sačinjeni od različitih amino-kiselina, a upravo krompir ima iznenađujuće dobar balans amino kiselina, koji ipak neće biti dovoljni u Tajlerovoj dijeti.

Krompir sadrži male količine masti (samo 9 grama u 3 kilograma), pa Tajlerova dijeta neće obezbeđivati dovoljnu količinu esencijalnih masnih kiselina (linolne i linoleinske), a neće ni obezbeđivati dovoljno masti koje utiče na absorbciju i vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K).

Šta će se dogoditi ako 60 dana budete pili sok od paradajza?

Telu su neophodne namirnice obogaćene omega-3 polinezasićenim mastima, a jedini pravi izvor ovih sastojaka je riba. Ove masti imaju specifičnu strukturu i funkcionalnu ulogu u ćelijskim membranama, mogu da se ponašaju kao hormoni i da kontrolišu krvni pritisak.

Evo šta će vam se dogoditi ako prestanete da jedete meso

VITAMINI I MINERALI

Pročitajte i  5 namirnica koje treba da izbegavate pre seksa

Tejlor će dobiti dovoljne količine tiamina, niacina, vitamina B6, folata, vitamina C, kalijuma, magnezijuma, fosfora i bakra. Takođe će povećati šanse za dobijanje dovoljnih količina vitamina A i E, kao i gvožđa i kalcijuma, uključivanjem slatkog krompira u ishranu. Međutim, iskusiće manjak vitamina D i B12.

Držeći se ove dijete moraće da uzima suplemente vitamina B12 i D, jer će u protivnom iskusiti anemiju i nepovratna oštećenja nerava.

Uz to ovaj ekstremni režim ishrane svom telu će obezbediti samo 6 miligrama cinka, što je dosta manje od preporučenih 9,5 miligrama dnevno.

Ovakav režim ishrane će takođe uticati na deficit hlorida, selena i joda, čiji nivo zavisi i od samog tla u kojoj je krompir rastao.

Šta će vam se dogoditi s telom ako svaki dan jedete seme lana

NEŠTO BOLJE OD KROMPIRA?

Konzumiranje samo jedne namirnice neće naštetiti njegovom/vašem zdravlju u kratkom roku. Međutim, nijedna pojedinačna namirnica ne može odraslom čoveku obezbediti sve neophodne hranljive sastojke.

Krompir je u tom segmentu jedna od najboljih namirnica jer sadrži širok dijapazon amino kiselina, vitamina i minerala za razliku od drugih skrobom bogatih namirnica poput paste ili pirinča.

Ukoliko se odlučite za jednu namirnicu životinjskog porekla imaćete deficit u pogledu vlakana i brojnih minerala i vitamina. Voće, sa druge strane sadrži male procente proteina i masti, pa će vam biti potrebni zamenski suplementi.

ZELENO NIJE UVEK ZDRAVO

Krompir sadrži i solanin, glikoalkaloidni otrov, koji se više proizvodi kada je krompir oštećen što utiče da poprimi zelenu boju.

Samo male količine zelenog krompira uzrokuju mučninu, povraćanje, grčeve, groznicu i glavobolje.

Zbog toga treba krompir jesti u normalnim količinama, oko 300 grama na dnevnom nivou i uvek onaj najvišeg kvaliteta.

Šta će vam se dogoditi ako svaki dan jedete jaja?

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *