Šta će vam se dogoditi ako svaki dan jedete jaja? - Men`s Health

Šta će vam se dogoditi ako svaki dan jedete jaja?

Jaja su odličan izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine, piše Stvarukusa.

Telo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, telu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

REGULIŠU NIVO HOLESTEROLA

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

Jesu li jaja zaista zdrava ili treba da se oprostimo od njih?

JAČAJU IMUNITET

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlezde.

POBOLJŠAVAJU KOGNITIVNE FUNKCIJE

Jaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno delovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

Džejmi Oliver: 3 brza načina da pripremite jaja

POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE ZUBA I KOSTIJU

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE I IZGLED KOŽE

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i lepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Pročitajte i  Keks koji izaziva zavisnost

Šta će se dogoditi ako 60 dana budete pili sok od paradajza?

ŠTITE ZDRAVLJE OČIJU

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

PODSTIČU MRŠAVLJENJE

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti verovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Kako dve banane dnevno deluju na telo?

SMANJUJU STRES I UBLAŽAVAJU ANKSIOZNOST

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

Izvor: Centarzdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *