5 fantastičnih namirnica koje će uništiti želju za slatkišima - Men`s Health

5 fantastičnih namirnica koje će uništiti želju za slatkišima

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljeni hidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije, piše Elle.

Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Saznajte i Najzdraviji slatkiš na svetu je…

PARADAJZ

Paradajz je delotvorna protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visoku razinu triptofana – materije koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

JABUKA

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

Otkrijte i Kako da “pregazite” želju za slatkišima?

KUKURUZ ŠEĆERAC

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u „odvikavanju od slatkiša“. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima. mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

SLATKI KROMPIR

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krumpir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive materije u slatkom kroumpiru mogu sprečiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

Pročitajte i  Kako izgleda 200 kalorija?

Jednostavan način da zauvek prestanete da jedete slatkiše!

CIMET

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Saznajte i Ove namirnice su prave šećerne bombe

Izvor: Atma.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *