Evo zašto bi trebalo svaki dan da jedete ječam - Men`s Health

Evo zašto bi trebalo svaki dan da jedete ječam

Konzumiranje hleba i drugih namirnica napravljenih od ječma moglo bi da reši problem sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom, sudeći po najnovijem istraživanju, piše Stvarukusa.

“Iznenađujuće je da odabir pravih vlakana može u jako kratkom vremenu da pokaže ovako zapanjujuće zdravstvene prednosti”, tvrdi profesorka An Nilson sa Lund univerziteta u Švedskoj.

Zašto ječam treba da bude vaša nova omiljena namirnica?

ISTRAŽIVANJE

Naučnici su od zdravih osoba tražili da tri dana jedu hleb napravljen od zrna ječma za ručak, doručak i večeru. Posle poslednjeg obroka na kraju svakog dana, u roku od 11 do 14 časova, testovi su pokazali da im se metabolizam ubrzao, dok su smanjeni nivoi šećera u krvi i insulina. Do ovoga dolazi kada specijalan miks vlakana u zrnu ječma dođe do želuca, pri čemu stimuliše povećanje dobrih bakterija i oslobađanje važnih hormona.

“Pošto su ispitanici jeli hleb od zrna ječma, primetili smo povećanje bakterija u želucu koje regulišu metabolizam i apetit, ali i povećanje nivoa hormona koji smanjuje hronične upale. Ovo bi vremenom moglo da spreči pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa”, ističe Nilsonova.

Koja je idealna doza žitarica za doručak?

Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi da češće koriste ječam u svojim obrocima, salatama, supama, gulašima, ili kao alternativu pirinču i krompiru.

Izvor: Vesti-online

Pročitajte i  Jedite da biste smršali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *