Ako ovako pripremate hranu, svakodnevno ugrožavate zdravlje - Men`s Health

Ako ovako pripremate hranu, svakodnevno ugrožavate zdravlje

Neki od načina pripreme jela mogu biti pogrešni i uzrokovati mnoge bolesti. Razvoj bakterija i pesticida događa se neretko, a evo kako sprečiti njihovo unošenje u organizam.

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Isto važi i za morske plodove ili živinu.

Vikend dijeta: Totalna detoksikacija za samo 48 sati

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči

Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji s hladnom vodom ili u mikrotalasnoj.

3. Pranje mesa

Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane pre odlaganja

Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

Pročitajte: Hrana koja ublažava posledice prejedanja

5. Jela koji sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini

Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

7. Korišćenje marinade kao sosa

Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja pre konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso

Previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da sadrži opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na listi zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

Ovu hranu zaboravite, poručuju endokrinolozi, toksikolozi, biotehnolozi…

9. Nepranje ruku

Važnost pranja ruku već je dobro poznata mera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost

Ako ste među onima koji probaju mleko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje

Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu da se premeste na radne površine i zaraze delove isečenog voća ili povrća.

Izvor: Dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *