Put do tanjira - Men`s Health

Put do tanjira

ODAKLE NAM DOLAZI POVRĆE?
Od trenutka kada je ubrano do trenutka kad povrće spustite u korpu, obično prođe više dana. To je razumljivo, pošto povrće nakon branja treba oprati, razvrstati, zapakovati i transportovati do prodavnice. Mada se ni po izgledu a ni po ukusu povrća najčešće ne bi reklo da je toliko staro, ono s vremenom gubi ono što je nama najvažnije – hranljivost.

Što je ubrano povrće duže izloženo vazduhu i svetlosti, to više gubi hranljive materije. Ako želite povrće koje je zaista bogato hranljivim materijama, onda treba da idete na pijacu i kupujete sezonske proizvode i to, ako je moguće, od samih proizvođača, a ne od preprodavaca. Da biste stekli predstavu o tome koliki put mora da prevali povrće iz uvoza (koje uspeva i kod nas) da bi stiglo do naših prodavnica, izračunali smo približan broj kilometara (od prestonice do prestonice).

PRAZILUK
Portugal, 3200 km

KARFIOL
Francuska, 1830 km

KROMPIR
Holandija, 1840 km

KUPUS
Mađarska, 410 km

ŠARGAREPA
Austrija, 660 km

Pročitajte i  Šta da jedete pre treninga?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *