Najzdraviji slatkiš na svetu je... - Men`s Health

Najzdraviji slatkiš na svetu je…

Iako se uživanje u čokoladi povezuje s nezdravim načinom ishrane, čokolada je nakon voća najzdraviji slatkiš, ali samo kada se odabere prava, prenosi Stvarukusa.rs.

“Pod zdravom čokoladom ne misli se na onu mlečnu punu šećera, mleka u prahu i maksimalno 40 odsto kakaoa, već na crnu čokoladu sa manjim sadržajem šećera, sa minimalno 70 odsto kakaa”, kaže Jasmina Mitrevska,  prehrambeni tehnolog.

Čokoladna dijeta: Mršavljenje i smanjenje bora bez gladovanja!

Zdrava čokolada sadrži visok procenat kakaa i upravo u tome leži izvor njene energije. A dobrobiti kakaa su velike jer, između ostalog, štiti od srčanih bolesti i šloga, i to tako što snižava krvni pritisak.

Masnoće iz crne čokolade ne podižu holesterol. Crna čokolada sadrži dosta oleinske kiseline, koja pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i podstiče antioksidantnu aktivnost.

 

“Ma koliko zvučalo iznenađujuće, crna čokolada pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, što utiče ne samo na regulaciju apetita već i na sprečavanje dijabetesa. A uz to poboljšava funkcionisanje mozga, pa nije čudo što đaci i studenti instinktivno posežu za čokoladom!, objašnjava Mitrevska.

Crna čokolada povećava prag osetljivosti na bol, povoljno deluje na PMS simptome i smanjuje rizik od raka debelog creva. Pored pravog izbora čokolade, potrebno je pronaći i pravu meru.

9 razloga da odmah pojedete čokoladu!

Da bi se postigle sve dobrobiti koje ona nudi, ne treba da pojedete tablu crne čokolade svakog dana. Jedna ili dve kockice dnevno sasvim su dovoljne.

Izvor: Žena.blic.rs

Pročitajte i  Zašto bi trebalo da izbegavate šećer?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *