Najbolja voćka - Men`s Health

Najbolja voćka

To je najviše zbog toga što se mesnati deo ove voćke uglavnom sastoji od zasićenih masti. Međutim, nauka je dokazala da kokos uopšte nije štetan, naprotiv.

ČINJENICA #1
Filipinski naučnici su otkrili da je ulje od kokosa izvanredno sredstvo protiv isušivanja kože i da ubija bakterije.

ČINJENICA #2
Najzastupljenija zasićena masna kiselina u kokosovom mesu, ulju i mleku je laurinska kiselina. Holandski naučnici su pokazali da laurinska kiselina štiti od srčanih oboljenja, jer poboljšava odnos dobrog (HDL) holesterola prema ukupnom holesterolu.

ČINJENICA #3
Slično maslinovom ulju i maslacu, kokosovo ulje ne podleže oksidaciji tokom pečenja i prženja, pa nema oslobađanja opasnih slobodnih radikala, a to ga čini idealnim za pripremanje hrane. Potražite u prodavnicama devičansko i ekstradevičansko kokosovo ulje.

ČINJENICA #4
Veći deo zasićenih masti u kokosu čine tzv. srednjelančane masne kiseline, koje se koriste kao direktni izvor energije, umesto da se talože u masnom tkivu, kaže Kasandra Forsajt, nutricionista sa Univerziteta Konektikat.

ČINJENICA #5
Ulje od kokosa ima antimikrobna svojstva, što može biti od značaja u borbi protiv bakterijskih i drugih infekcija, navodi se u nedavnoj američkoj studiji.

ČINJENICA #6
Sveža kokosova voda, koja se dobija iz nezrelih kokosovih oraha, bogata je kalijumom, natrijumom i glukozom, a osim toga je i veoma ukusna. Malezijski naučnici su zaključili da je ta svojstva čine idealnim napitkom za rehidraciju (nadoknadu tečnosti) nakon treninga.

Pročitajte i  Zbog čega je tako posebna: Pica u Detroit stilu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *