Najbolji režim ishrane za mršavljenje i zdravlje srca - Men`s Health

Najbolji režim ishrane za mršavljenje i zdravlje srca

Najbolja ishrana za zdravo srce je takozvani Portfolio plan ishrane, koji se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki.

Jesenja dijeta: Za nedelju dana, tri kilograma manje?

To je relativno nova dijeta koja podrazumeva povećanje unosa biljnih sterola, monozasićenih masnoća i vitamina E iz orašastih plodova, biljnih vlakana i proteina. Takva ishrana podrazumeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli.

Kanadski istraživači su otkrili da se pridržavanjem Portfolio plana ishrane snižava krvni pritisak u proseku za dva procenta više u poređenju sa do nedavno najefikasnijom DASH dijetom (ova podrazumeva unos voća, povrća, ribe i orašastih plodovam ali joj nedostaju zasićene masti).

Naučnici su preporučili ovu dijetu nakon sekundarne analize podataka prikupljenih u studiji iz 2011. godine o efektima Portfolio dijete na holesterol.

Detoksikacija organizma: Dvodnevna dijeta jabukama

“Ovo je vrlo važno otkriće o povezanosti ishrane i zdravlja”, kaže dr Dejvid Dženkins sa Univerziteta u Torontu koji je učestvovao u studiji.

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore.

“Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosečnog leka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga”, rekao je profesor Dženkins.

Upoznajte čoveka koji je smršao 100 kilograma bez dijete

Izvor: Novimagazin.rs

Pročitajte i  6 namirnica bogatih mastima koje treba češće da jedete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *