Lubenica, idelana letnja poslastica - Men`s Health

Lubenica, idelana letnja poslastica

Iako se paradajz smatra namirnicom najpoznatijom po sadržaju likopena, veću koncentraciju ove hranljive materije sadrži lubenica.

Likopen je karotenoid, koji je izuzetno važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.  Naučnici su sve zainteresovaniji za još jednu važnu materiju koju sadrži ovo sočno voće, a to je citrulin. Amino kiselinu koju naši bubrezi pretvaraju u arginin. Ova aminokiselina je neophodna za održavanje zdravlja arterija i podstiče protok mokraće uklanjanjem amonijaka i drugih otrovnih jedinjenja iz ljudskog organizma.
Kada je lubenica potpuno zrela, njena boja je skoro crvena i tada su svi njeni delovi, oni u centru kao i oni pri dnu, bogati raznim hranjivim materijma. Međutim, ukoliko lubenica nije potpuno sazrela i svetlo roze je boje ili nešto tamnije roze, koncentracija likopena je mnogo manja, kao i beta karotena čiji je sadržaj pre zrenja lubenice blizu nule. Brojke se drastično povećavaju što je ovo povrće zrelije.

KOLIKO LUBENICE JE DOVOLJNO?
Ukoliko osoba pojede dnevno pola kilograma lubenice, zadovoljiće potrebe organizma i u vitaminu C. Od minerala pored likopena najviše sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, gvožđe i bakar. Zbog svega navedenog lubenica predstavlja izvanrednu dijetetsku i lekovitu namirnicu.
Bogatstvo vode u ovoj omiljenoj letnjoj poslastici ide do čak 93 odsto.  Iako nam se čini da je procenat šečera izuzetno viskok zbog slatkog mesa, sadržaj šećera je između šest i 14 odsto, što lubenicu zaista čini idelanom poslasticom i kada je u pitanju dijetna ishrana tokom leta.
Ukoliko vam je do sada bilo teško da odete do najbliže pijace ili marketa i donesete nekoliko kilograma ovog nezamenjivog letnjeg povrća, otkrićemo vam još jedan interesantan podatak:
Lubenica je i pokretač oslabljenog libida. Na ovo ukazuju naučnici, tvrdeći da lubenica sadrži sastojke koji u krvnim sudovima izazivaju efekat sličan vijagri. “Što ih više proučavamo, sve nam je jasnije kako ovaj neobični plod prirodno podstiče ljudsko telo”, izjavio je dr Bim Patil, direktor Centra za voće i povrće sa teksaškog Univerziteta.

Pročitajte i  Šta je dekstroza?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *