Zašto nekad žudimo za čokoladom, testeninom, mesom...? - Men`s Health

Zašto nekad žudimo za čokoladom, testeninom, mesom…?

ŽUDNJA ZA SLATKIŠIMA – NEDOSTATAK HROMA 

Želja za slatkišima ukazuje na pad nivoa šećera u krvi, a nakon konzumacije slatkiša, šećer opet raste i oslobađa se insulin. Međutim, reč je o naglim oscilacijama u telu, jer će ubrzo nivo opet pasti i ponovo ćete poželeti da pojedete nešto slatko. Znači, što više slatkiša jedete, telo će tražiti još više. Da bi se začarani krug prekinuo, stručnjaci savetuju uzimanje hroma koji je važan za normalno funkcionisanje insulina u telu i normalni protok šećera u krvi.

Inače, telo će imati dovoljno hroma ako je ishrana bogata voćem, povrćem, mesom, ribom i žitaricama. Posebno je korisno jesti brokoli, mahunarke i piti sok od grožđa jer su bogati ovim mineralom. Tada se neće događati da, na primer, oko 15 ili 16 sati osetite neodoljivu želju za slatkišima.

ŽUDNJA ZA ČOKOLADOM – NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA 

Stručnjaci veruju da čak 80 odsto ljudi ima nedostatak magnezijuma u telu, a on je ključan za održavanje imunog sistema i sprečavanje upala. Takođe igra važnu ulogu u balansiranju nervnog sistema, ublažavanju nervoze i zdravlju kostiju. Namirnice bogate magnezijumom su tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, riba, pasulj, žitarice, avokado, jogurt, banane i tamna čokolada.

ŽUDNJA ZA SLANIM – NEDOSTATAK NATRIJUMA

Neopisiva žudnja za slanom hranom i grickalicama, pokazuje da organizmu nedostaje natrijum koji je vrlo važan u održavanju nivoa vode u telu, a time i krvnog pritiska. Ali, umesto kesice čipsa, bolje je, na primer, posegnuti za celerom, šargarepom ili usoljenim ribama.

ŽUDNJA ZA TESTENINOM – NEDOSTATAK TRIPTOFANA 

Testenina, pirinač, hleb, krompir, pasulj i slične namirnice sadrže triptofan – esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u regulaciji i proizvodnji serotonina, poznatog kao hormon sreće. Nedostatak triptofana u telu vodi lošem raspoloženju. Stručnjaci savetuju da tada treba jesti ćuretinu, jaja, banane ili orahe.

Pročitajte i  Najbolje namirnice za večeru: 26 stvari koje ne smete izbegavati

ŽUDNJA ZA MESOM – NEDOSTATAK GVOŽĐA 

Nedostatak crvenog mesa u ishrani može dovesti do nedostatka gvožđa u krvi koje je odgovorno za transport kiseonika telom i ima veliku ulogu u podršci imunom sustavu. Ako pate od nedostatka gvožđa ljudi postaju vrlo umorni i ne pomaže im ni dovoljno spavanja. Stručnjaci napominju da bi crveno meso trebalo da bude na jelovniku barem jednom nedeljno, ali gvožđe možete dobiti i ako jedete jetrice, žitarice, sardele, bundevine semenke, brokoli, spanać, pasulj itd.

ŽUDNJA ZA KISELOM HRANOM – NEDOSTATAK STIMULANSA ZA ŽELUDAČNU KISELINU  

Iznenadna želja za, na primer, grickanjem kiselih krastavaca ukazuje da telu nedostaje želudačne kiseline, a to može izazvati probleme s varenjem, alergije i osećaj neprijatnosti u stomaku. Naime, želudačna kiselina razgrađuje hranu i dezinfikuje i sterilizuje namirnice koje pojedemo. Dobro je piti probiotike jer oni vraćaju ravnotežu crevnoj mikroflori.

Izvor: Novimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *