Nije svako voće i povrće bezazleno: Evo koje (ne) izbegavati - Men`s Health

Nije svako voće i povrće bezazleno: Evo koje (ne) izbegavati

Nutricionisti se slažu da bi zdrava ishrana trebalo da se bazira na voću i povrću, ali nije svejedno koje je u pitanju, piše Stvarukusa.rs

KROMPIR IZBEGAVAJTE, A JEDITE KARFIOL

Nakon opsežnog istraživanja, naučnici sa Harvarda su ustanovili da je najveći neprijatelj vitke linije krompir, a najbolji drug svima koji žele da smršaju – karfiol.

Ako ste na dijeti, izbegavajte ovo voće i povrće!

Do ovih podataka istraživači su došli analizirajući navike u ishrani 130.000 Amerikanaca, koji su na svake četiri godine tokom dve i po decenije odgovarali o tome koliko često jedu određene namirnice. Fokus analize bio je na voću i povrću, a voće se pokazalo duplo efikasnije.

VOĆE KOJE UBRZAVA METABOLIZAM JE…

Pobednik u kategoriji sagorevača masti su borovnice. Ispitanici koji su ih svakodnevno konzumirali, gubili su oko kilogram svake četiri godine. Dobar izbor su i jabuke, kruške, jagode, suvo grožđe i šljive jer ubrzavaju metabolizam.

Saznajte i Koje voće sadrži najmanje, a koje najviše šećera?

Od povrća je najgori krompir, bilo da je kuvan, pržen, pečen ili umućen u pire. Ima najviše kalorija, a malo vode, pa ga je bolje zameniti smeđim pirinčem i hlebom od celog zrna. To ne znači da bi krompir trebalo eliminisati iz ishrane, već ograničiti na porciju veličine pesnice po obroku. Isto pravilo važi za grašak i kukuruz, koji takođe goje. Na spisku poželjnih namirnica, osim karfiola, nalaze se i brokoli i prokelj.

Otkrijte i 8 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

Pročitajte i  7 namirnica za duži život
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *