Kako proteini grade mišićnu masu? - Men`s Health

Kako proteini grade mišićnu masu?

KOLIKO PROTEINA JE POTREBNO PROSEČNOM MUŠKARCU?

Sve zavisi od toga da li trenirate ili ne i koliko je vaš trening naporan. U proseku svakom muškarcu dnevno treba samo po 0.36 grama na pola kg vaše težine.

Otkrijte i Konzumiranje proteina soje – da ili ne?

Međutim, trening može da udvostruči dnevnu dozu proteina. “Za snažne sportiste sa napornim treninzima, doza proteina dolazi i do 0,7 i 0,8 grama na pola kilograma vaše težine”, kaže nutricionistkinja Samanta Heler.

Budite oprezni,jer ukoliko uzimate više proteina nego što vam je dovoljno, vaše telo neće uspeti da svari sve dodatne kalorije, koje će se pretvoriti u masne naslage.

Otkrijte i Znakovi koji upućuju na nedostatak proteina

DA LI ĆE IZBACIVANJE UGLJENIH HIDRATA UBRZATI BILDOVANJE MIŠIĆA?

Ne! Ma koliko da je efikasna ishrana sa većim unosom proteina ako želite da smršate, i dalje su vam potrebni ugljeni hidrati i masnoće za maksimalan rast mišića.

Vaše telo koristi ugljene hidrate za energiju tokom treninga. Ukoliko su vaše zalihe ugljenih hidrata male, onda će vaše telo koristiti proteine kao alternativni izvor goriva, a vaši mišići neće rasti kao kada biste ih hranili koktelom ugljenih hidrata i proteina.

Pročitajte i 10 nepravedno zapostavljenih izvora proteina

DA LI KONZUMIRANJE PREVIŠE PROTEINA MOŽE DA BUDE OPASNO?

Postoje istraživanja koja sugerišu da previše proteina može da vas ostavi dehidriranim i da povećava vaš rizik od gihta, kamena u bubregu i osteoporoze, kao i nekih vrsta karcinogma.

Međutim, studije su takođe pokazale da je generalno previše konzumiranje svega, od vitamina do vode, loše po vaše zdravlje.

Dakle, držite apetit pod kontrolom i vaša ishrana s većim unosom proteina ne bi trebalo da ima posledice.

Pročitajte i Ove namirnice su najbolji izvor proteina!

DA LI TREBA DA UZIMATE SUPLEMENTE PROTEINA?

Ukoliko ne dobijate količinu proteina koje vaše telo zahteva, onda da.

Kako ćete znati koliko proteina unosite? Zapamtite okvirne brojeve: 1 gram proteina uzimate iz porcije voća ili povrća, 5 iz svakog jaja ili šake orašastih plodova, 10 iz šolje mleka ili jogurta, 15 iz šolje pasulja ili pola šolje sira cottage i 25 grama iz 85 do 110 grama u porciji mesa.

Pročitajte i  Slasni pečeni but sa premazom od meda

Saznajte i 5 namirnica koje sadrže više proteina od jaja

KOJE JE NAJBOLJE VREME ZA PROTEINSKI ŠEJK?

Mnogi eksperti preporučuju konzumiranje proteina iz dva puta: popijte jedan šejk otprilike jedan sat pre treninga kako biste stvorili zalihe energije u telu, a drugu dozu uzmite odmah nakon treninga kako biste oporavili mišiće i potpomogli rast novih mišića.

KOJI JE SUPLEMENT PROTEINA BOLJI: WHEY ILI KAZEIN?

Iznenađujuće, ali kombinovanje oba tipa ovog proteina i obezbediće maksimalne benefite.

Pročitajte i 5 snažnih zamena za whey protein

Francuski naučnici su nedavno otkrili da kazein snabdeva telo aminokiselinama, a whey s druge strane se apsorbuje brže i obezbeđuje neposredno snabdevanje amino kiselina u telu. Onda zaista ima smila da kombinacija whey i kazeina obezbeđuje telu maksimalnu dozu amino kiselina koja vam je potrebna za dugoročni rast miića.

DA LI IMA BENEFITA OD KONZUMIRANJA PROTEINA IZ PROTEINSKIH ŠTANGLI I ŠEJKOVA UMESTO CELIH NAMIRNICA?

Ne. Šejkovi i proteinske pločice mogu da vam lako obezbede dnevni unos proteina, ali namirnice poput mesa, jaja, putera od kikirikija i orašastih plodova su mnogo bolji izbor (nenadoknadivi) zato što imaju visok sadraj masti i duže će vas držati sitim od šejkova i štanglica.

Otkrijte i 6 koraka do savršenog proteinskog šejka

ŠTA SE DEŠAVA UKOLIKO NE UZMETE KOLIČINU PROTEINA KOJA VAM JE POTREBNA? DA LI ĆE SE VAŠI MIŠIĆI SMANJITI?

Apsolutno ne. Ukoliko generalno ne jedete dovoljnu količinu proteina, vaš uobičajeni dan s niskim unosom proteina neće uticati na vaš rast mišića.

Jedini razlozi zbog kojih se mišići smanjuju su manjak upotrebe, povrede i izbiljno ograničeni unos kalorija.

Saznajte i Kako da povećate svoj dnevni unos proteina?

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *