Najzdravija hrana na svetu: 9 namirnica koje morate uvrstiti u jelovnik - Men`s Health

Najzdravija hrana na svetu: 9 namirnica koje morate uvrstiti u jelovnik

LIMUN

Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu sprečiti razvoj ćelija raka.

Otkrijte koje je najzdravije voće na svetu

Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u telu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog čaja za čak 80 odsto!

BROKOLI

Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može sprečiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Obavezno ga zagrejte. Ukoliko se odlučite da podgrejete brokoli u mikrotalasnoj, on će u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina.

ČOKOLADA

Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Pročitajte i 9 razloga da odmah pojedete čokoladu

Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14.

KROMPIR

Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Neka se krompir ohladi pre nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 odsto više masnoće nakon obroka.

LOSOS

Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Saznajte i 7 najgorih namirnica koje možete uneti u svoje telo

Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

Pročitajte i  Recept za mršavljenje

ORASI

Orasi takođe sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Pojedite nekoliko oraha posle večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

AVOKADO

Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 odsto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

Saznajte i 8 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

Dodajte ga salatama, a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica

LUK

Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da spreči razvoj bakterija, poput ešerihije koli.

Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

SPANAĆ

Najveći benefit spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Pročitajte i Zašto bi trebalo da češće jedete spanać?

Česta konzumacija spanaća ostaviće i vidljive posledice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu lepotu.

Izvor: B92.net

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *