Glavni uzrok gojaznosti nije šećer! - Men`s Health

Glavni uzrok gojaznosti nije šećer!

Šećer je u poslednje vreme zvanično postao krivac za gojaznost broj jedan, ali najnovije istraživanje pokazuje da postoji druga namirnica koje još više utiče na gojenje. Zapravo, toliko utiče na kilograme da svaki gram može da vas ugoji. Pogađate o čemu se radi?

Bez obzira na to koliko kalorija unesete tokom dana, ako jedete previše soli možete da se ugojite.

Saznajte koja je najnezdravija namirnica (i nema veze sa slatkišima)

ISTRAŽIVANJE

Britanski naučnici su otkrili da svaki gram soli koji unesete tokom dana može da poveća rizik od gojaznosti čak za 25 posto!

Čak i kada su u obzir uzeli količinu hrane koju osoba unese tokom dana, so je ipak ostala najveći faktor kada je gojaznost u pitanju.

Istraživanje na Univerzitetu Kraljice Marije u Londonu, koje je vodio profesor Graham Mekgregor, pokazalo je da so negativno utiče na organizam i menja način na koji organizam apsorbuje mast.

REZULTATI

“Rezultati pokazuju da je konzumiranje soli najveći faktor za gojaznost, nezavisno od količine kalorija”,objasnio je profesor.

Otkrijte i Gojaznost će postati glavni uzrok ove opake bolesti

Ispitano je 450 dece i 780 odraslih osoba. Rezultati, do kojih su došli praćenjem ishrane i stanja urina, ukazuju na to da jedan dodatni gram soli tokom dana povećava rizik od viška kilograma preko 20 odsto.

Ipak, ubedljivo najgore su namirnice koje kombinuju so, šećer i masti.

“Hrana koju danas jedemo glavni je razlog za zdravstvene probleme zbog soli, šećera i masti koje dodaju u industrijskom procesu”, istakao je profesor.

Međutim, možda ne morate da odmah da izbacite so iz kuhunje. Neki naučnici smatraju da ova studija ne može da bude verodostojna, jer su ispitanici sami prijavljivali koliko su koje hrane pojeli tokom dana, što dovodi u pitanje koliko su bili iskreni ili tačni.

Pročitajte i  7 načina da održite liniju tokom zime

Pročitajte i Musli, zdrav obrok ili saveznik gojaznosti?

Izvor: 24sata.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *