Hoće li ova hrana nestati zauvek? - Men`s Health

Hoće li ova hrana nestati zauvek?

Globalno zagrevanje poprima takve razmere da su stručnjaci zabrinuti za to da će pojedine biljne kulture, koje konzumiramo svaki dan, potpuno iščeznuti, piše National Geographic.

Danas je većina prilično nezainteresovana za stanje u koje je čovečanstvo dovelo planetu.

Međutim, mislite li da bi oni shvatili ozbiljnost problema ukoliko biste im rekli da bi zbog nebrige o planeti mogli da ostanu bez kafe?

Pogledajte koje su sve namirnice ugrožene.

Saznajte: U kojim gradovima je hrana najukusnija?

RIBA

Mnoge vrste ribe su izumrle, a mnoge su ugrožene, ne samo zbog klimatskih promena nego i zbog ribolova. Posebno su ugroženi losos i pastrmka, koji zavise od hladnih voda, a globalna temperatura raste. Pored njih, ugrožene su i ribe koje nikad ne napuštaju okean. Naučnici su već primetili da velike ribe više ne rastu u meri u kojoj su rasle ranije, a neke su čak 25 odsto manje, u proseku.

Saznajte kako pravilno pripremljena riba utiče na vaš mozak

ČOKOLADA

Jeste li znali da se čak polovina čokolade koja se jede širom sveta proizvede u dvema zemljama – Gani i Obali Slonovače? Stručnjaci upozoravaju da rast temperature usled klimatskih promena utiče nepovoljno na uzgoj kakaovca, glavnog sastojka čokolade i da će svetska proizvodnja čokolade biti prilično ugrožena do 2030.

Saznajte 9 razloga da odmah pojedete čokoladu!

KIKIRIKI

Kako bi napredovao, kikirikiju su potrebni posebni uslovi, ističe američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu, a tu spadaju određena vlažnost tla i niže podzemne temperature. S obzirom na to u kom smeru priroda ide, ako nešto ne promenimo, velika je veroatnoća da će uzgajanje kikirikija biti veliki izazov.

Otkrijte 5 razloga zašto bi trebalo da jedete kikiriki

KAFA

Pročitajte i  Šta izbor kafe govori o muškarcima?

Visoke temperature, duge suše, preobilne kiše, upornije štetočine i bolesti biljaka udružile su i ugrozile jedan od omiljenih napitaka širom sveta! Jeste li znali da je u Indiji proizvodnja kafe opala za čak 30 odsto u periodu od 2002. do 2011. godine?

Pročitajte 7 razloga da odmah popijete šoljicu kafe

VINO

Čak i delovi sveta poznati po proizvodnji najboljeg vina, kao što su delovi Francuske i Kalifornija, već imaju lošije prinose. Visoke temperature traju duže nego ranije, što uništava berbe i lišava grožđe ključnog sastojka: organske kiseline. Dobra vest je da neki drugi delovi sveta mogu iskoristiti porast temperature i poboljšati svoje vinarije.

Otkrijte Kako da uparite vino sa hranom?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *