Prijateljska dijeta, zabavniji način da izgubite kilograme - Men`s Health

Prijateljska dijeta, zabavniji način da izgubite kilograme

 

Debora Jost i Samanta Kaseti kreirale su tzv. prijateljsku dijetu (The Girlfriends Diet) koja se temelji na mediteranskoj ishrani i kalorijskom unosu do 1600 kcal dnevno uz fizičku aktivnost, a specifična je jer preporučuje sprovođenje programa uz podršku bliske osobe. Autorke tvrde da se uz prijateljsku podršku postižu puno bolji rezultati.

Ženska prijateljstva su često duhovna hrana ženama i značajno pridonose njihovoj emocionalnoj dobrobiti. Prijateljice su nam podrška kada nam je teško i guraju nas napred u zahtevnim trenucima.

PogledajteUN dijeta za dugotrajne rezultate

Početni kalorijski unos od 1400 do 1600 kcal

Pre započinjanja programa poželjno je nedelju dana voditi dnevnik ishrane u kojoj ćete beležiti sve što pojedete kako biste dobili uvid u navike kojima gomilate kilograme. Nakon toga treba prihvatiti mediteransku ishranu temeljenu na celovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, niskomasnim mlečnim proizvodima, ribi i povremeno mesu. Početni kalorijski unos iznosi 1400 -1600 kcal, a cilj je dugoročno usvojiti mediteranski način prehrane.

Fizička aktivnost je vrlo važan deo dijete. Redovno hodanje je minimum aktivnosti koju zahteva program, a bilo bi poželjno da sa svojim parom za mršavljenje pronađete aktivnost koju ćete redovno praktikovati zajedno.

Mršavljenje uz slatkiše: Dijeta sa palačinkama i sladoledom

Prednosti dijete

Činjenica je da je u paru lakše pa postoji veća verovatnoća za uspeh ako na dijetu krenete s dragom osobom koja je u istoj situaciji kao i vi. Prijateljica će vas motivisati na vežbanje kada nemate volje i odgovoriti od kolača kada vam je teško.

Dijeta se temelji na mediteranskoj ishrani koja se smatra zlatnim standardom pravilne ishrane i koja je bogata blagotvornim hranjivim materijama. Redovna fizička aktivnost ključ je uspeha, a dodatan plus je svakako podsticanje na dugoročne promene životnih navika.

Pročitajte i  5 najboljih namirnica za trkače

Detoks dijeta lubenicom: Smršajte dva kilograma za pet dana

Nedostaci dijete

Dijeta premalu pažnju pridaje individualnim kalorijskim potrebama. Nismo svi jednaki, a dijeta ne nudi potreban individualni pristup mršavljenju.

Primer jelovnika:

Doručak: Smoothie od kelja

Ručak: Burger u pecivu s povrćem

Užina: Štapići šargarepe i celera i humus

Večera: Riba s roštilja, spanać pripremljen na pari, kvinoja

Izvor: Stvar ukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *