Ljuštiti jabuku ili ne? - Men`s Health

Ljuštiti jabuku ili ne?

 

U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela, piše Stvar ukusa.

Kora poseduje dosta vlakana

Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram vlakana, dok bez kore ta vrednost se smanjuje na 2,1 gram.

U kori se nalazi većina vitamina

Cela jabuka sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Kada bismo odstranili koru, te vrednosti bi pale na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Detoksikacija organizma: Dvodnevna dijeta jabukama

Jabuke štite, ali ako ih jedete sa korom

Jedinjenje koje je odgovorno za olakšanje disanja pri konzumaciji jabuka je kvercetin, i kao što već pogađate ono se nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno, imaju zdravija pluća zahvaljujući efektima ovog jedinjenja.

Kvercetin je dobar i za pamćenje

Prema istraživanjima iz 2004. godine, ovaj antioksidant ima veliku ulogu u borbi protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se vezuje za Alchajmerovu bolest i druge degenerativna oboljenja.

Pogledajte i Kako vam jabuke mogu pomoći da smršate

Kora jabuke deluje preventivno na kancer

Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel otkrila je da jedinjenja koji se zajednički nazivaju triterpenoid, i nalaze se u kori jabuke, imaju moć je da inhibiraju ili ubijaju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Ova jedinjenja posebno su dobra kod raka jetre, debelog creva i raka dojke.

Uspešan borac protiv gojaznosti

Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.

Pročitajte i  Koliki je rok ovih namirnica?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *