Izbegavajte brzu užinu - Men`s Health

Izbegavajte brzu užinu

Nova studija sa Univerziteta u Edinburgu pokazala je da su masne i slatke namirnice povezane sa razvojem raka debelog creva.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su analizirali ishranu dve grupe ljudi: zdravih i ljudi koji boluju od kolorektalnog karcinoma. Analiza je obuhvatila preko 170 namirnica, a otkriveno je da hrana sa dosta masnoće i šećera (na primer, čipsevi i kolači), i zaslađeni napici, povećava rizik od raka za 12 do 18 odsto.

ZAŠTO JE TO TAKO?
“Istraživači nisu sasvim sigurni zašto je to tako, ali očigledno je da ta ‘rizična hrana’ ima više kalorija”, kaže jedan od autora studije, doktor Evropi Teodoratou. Visokokalorična ishrana i gojaznost su takođe bili povezani sa rakom debelog creva i u drugim studijama.

Kod sve više pacijenata se dijagnostikuje rak debelog creva. Postoje faktori na koje ne možete da utičete, kao što je na primer istorija bolesti u porodici. S druge strane, u cilju prevencije raka možete da održavate telesnu težinu, da se bavite fizičkom aktvnošću, da prestanete da pušite i smanjite unos alkoholnih pića. Takođe, korisno je i dopuniti ishranu vlaknima, voćem i povrćem, a ograničiti konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Pročitajte i  Naučnici otkrivaju: Evo u koje doba dana je dozvoljeno da jedete ugljene hidrate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *