Napravite domaće pivo od đumbira - Men`s Health

Napravite domaće pivo od đumbira

 

Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Sastojci:

  • 5 cm samlevenog svežeg korena đumbira
  • Pola šoljice smeđeg šećera
  • Pola šoljice soka limete (ili limuna)
  • ¼ kašike morske soli
  • 8 šoljica vode
  • Pola šoljlice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Pogledajte i 6 razloga da đumbir postane deo vaše ishrane

Priprema:

Zakuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procedite u boce i čuvajte u frižideru.

Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebalo bi da imati ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo da fermentira jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.

Pogledajte i 7 koktela s pivom za vrele letnje dane

Kako se pravi kultura đumbira?

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete napraviti i kod kuće.

Potrebno vam je:

1-2 korena đumbira

Pola šoljice šećera

2 šoljice filtrirane vode

Pogledajte i Kako da napravite sladoled od piva

Priprema:

U većoj tegli pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti temperaturi zrenje može trajati i do 8 dana. Da je kultura gotova videćete po laganom stvaranju mehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.

Pročitajte i  Najskuplji specijaliteti na svetu

Da bi kultura rasla, nastavite da je hranite šećerom i đumbirom. Možete je čuvati u frižideru, i jednom nedeljno joj dodati šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.

Kulturu đumbira možete koristiti za pripremu fermentiranih napitaka i gaziranih pića: u odnosu 1/4 šoljice na litar tečnosti.

Izvor: atma

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *