Sjajna vest za sve ljubitelje ljutog ukusa! - Men`s Health

Sjajna vest za sve ljubitelje ljutog ukusa!

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski naučnici.

Doživeti stotu: 10 namirnica koje će vam produžiti život

„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza, starosti od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže i ređe oboljevale od smrtnih bolesti.

Doživeti stotu: Ove vežbe će vas podmladiti

„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i univerziteta „Oksford“ i „Harvard“.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

Izvor: RTS

Pročitajte i  Činjenice o šećeru u sokovima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *