Hrana koja će vam pomoći da pročistite creva - Men`s Health

Hrana koja će vam pomoći da pročistite creva

Ishrana koja pogoduje crevima je balansirana i prija celom organizmu. U prvom planu su to namirnice koje su bogate vlaknima, čiste štetne naslage i pospešuju rad creva, piše Stvar ukusa.

Predstavljamo vam spisak namirnica koje čiste creva.

Pogledajte: 8 idealnih namirnica za savršen početak dana!

FERMENTISANA HRANA

U sistemu za varenje se nalazi puno bakterija koje pozitivno utiču na probavu, neutrališu toksine i podstiču apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Ukoliko dolazi do narušavanja ravnoteže u crevnoj flori, naš organizam može biti ugrožen. Fermentisana hrana obiluje zdravim bakterijama i pomaže u održavanju ravnoteže u crevnoj flori. Zato češće uživajte u kiselom kupusu, krastavčićima, kefiru…

ZELENO LISNATO POVRĆE

Ako je ova vrsta namirnica često na vašoj trpezi vaš organizam će dobiti velike količine korisnih materija. Ovo povrće je bogato hlorofilom koji pozitivno utiče na varenje i čišćenje creva. Neka se na vašoj trpezi češće nađu spanać, blitva, zelena salata…

KUPUSNjAČE

Ova vrsta povrća sadrži u prosečnoj porciji 25-40 procenata dnevnih potreba vlakana a samo 100 kalorija. Ishrana bogata karfiolom, kelerabom, kupusom i brokolijem će vašim crevima pružiti obilje blagotvornih sastojaka.

Otkrijte: 5 najboljih namirnica za vaše srce

BELI LUK

Ovaj zdrav dodatak jelima ne samo da pruža specijalitetima divnu aromu, već je veoma zdrav za čišćenje creva. Beli luk ima antiupalna, antibakterijska i antiparazitska svojstva koja pomažu u čišćenju organizma od toksina. Ovo povrće popravlja varenje, podstiče apsorpciju zdravih materija iz hrane i eliminaciju otrova.

ALOE VERA

Sok od aloe vere se koristi u lečenju mnogih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe s varenjem. Ova lekovita namirnica ima antiupalna svojstva i tako deluje preventivno na mnoga oboljenja, pa će i vaša creva biti zaštićena od štetnih uticaja.

JABUKE I JABUKOVO SIRĆE

Većina tretmana za čišćenje creva podrazumeva konzumiranje svežih jabuka, sosa od jabuka, soka ili jabukovog sirćeta. Pored toga što su bogate vlaknima, jabuke sadrže i pektin koji izuzetno blagotvorno utiče na rad creva. On se nalazi i u kori citrusa i bananama i pomaže eliminisanje teških metala i drugih otrova iz organizma.

Kako vam jabuke mogu pomoći da smršate

LANENO I ČIA SEME

Ovo seme sadrži masnoće i vlakna koja pozitivno utiču na varenje i čiste creva. Obe vrste semena su bogate omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale.

CELOVITA ZRNA ŽITARICA

Hrana od celovitih zrna žitarica je bogata vlaknima, sadrži malo kalorija i holesterola. Celovita zrna žitarica pomažu u varenju i podstiču čišćenje creva.

MAHUNARKE

Ova vrsta namirnica ima antiupalna svojstva i nalazi se na vrhu liste hrane sa visokim sadržajem vlakana. Pored toga, mahunarke sadrže i B vitamine, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kalijum i proteine. Ova hrana podstiče razvoj dobrih, a sprečava rast loših vrsta bakterija.

ZELENI ČAJ

Ako želite da očistite organizam i izgubite višak kilograma, zeleni čaj je odličan izbor. On sadrži dosta antioksidanasa, popravlja rad i čisti creva.

Zeleni čaj: 6 razloga da počnete odmah da ga pijete

LIMUN

Citrus poput limuna je odličan za zdravlje creva jer efikasno čisti štetne naslage. Neka vam čaša mlake vode sa malo limuna bude prvi jutarnji napitak.

AVOKADO

Ovo voće je bogato omega 3 masnim kiselinama i uljima koja oblažu zidove creva i sprečavaju taloženje štetnih materija.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *