Koja je idealna doza žitarica za doručak? - Men`s Health

Koja je idealna doza žitarica za doručak?

Konzumiranje hranljivog doručka svakog jutra pomaže da regulišete nivo šećera u krvi i pokrenete metabolizam nakon duge i mirne noći.

Žitarice celog zrna su zdrav izbor budući da prirodno sadrže nizak nivo šećera i masti, a bogate su vlaknima, koji će vas zasititi i držati sitim, pa nećete da posegnete za nezdravom užinom.

Savršen doručak: Ovsena kaša sa čokoladom i bananama

Kako biste ubrzali metabolizam, a izbegli unošenje mnogo kalorija, držite se standardne porcije i izbegavajte da dodajete šećer i masti.

UBRZAJTE METABOLIZAM UGLJENIM HIDRATIMA

Ovsena kaša sa žitaricama celog zrna je minimalno obrađena i zadržava tri dela žitarica: klice, mekinje i endosperm. To znači da zadržava sve hranljive materije, kao što su vitamin B i vlakna, koja se izgube kada su žitarice obrađene. Žitarice celog zrna se smatraju složenim ugljenim hidratima,a oni imaju složenu strukturu i telu je potrebno više vremena da ih svari što podstiče vaš metabolizam.

“Stoga, odabir doručka sa složenim ugljenim hidratima, kao što je ovsena kaša sa žitaricama celog zrna, može da poveća sposobnost vašeg tela da sagori masti”, objašnjava nutricionista Kristina Karlajl.

Ovsena kaša sa borovnicom: Ukusan obrok za oporavak mišića nakon treninga

DNEVNA DOZA OVSENE KAŠE

Kada je u pitanju ovsena kaša, morate da budete obazrivi sa unosom kalorija, jer bi unošenje previše kalorija moglo da dovede do gojenja.

Otkrijte i Vitaminski doručak koji će vam pomoći da smršate

Standardna porcija jeste 1/2 šolje žitarica sa 1 šoljom vode ili 1 šoljom mleka sa niskim procentom masti.

Jedna polovina šolje žitarica sadrži 150 kalorija, a ako dodate mleko, uneli ste dodatne 83 do 102 kalorije.

Sitno mlevene žitarice su kaloričnije, sa 150 kalorija po 1/4 šolje ili 3/4 šolje pripremljenih žitarica. Njih pripremate sa 1 1/2 šoljom tečnosti, a ako koristite mleko do je onda dodatnih 126 do 153 kalorije.

Pročitajte i  Vegetarijanska ishrana: 9 najboljih biljnih izvora proteina

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *