Idealna ishrana pre i nakon plivanja - Men`s Health

Idealna ishrana pre i nakon plivanja

Plivanje predstavlja dobar trening za celo telo i sjajan način da ostanete zgodni i zdravi. Ako trenirate plivanje, verovatno znate da trening uključuje izdržljivost, snagu i brzinu i da vam je preko potrebna pravilna ishrana, a ako rekreativno plivate tokom godine ili na letovanju, takođe treba da imate na umu koje namirnice će pospešiti, a koje umanjiti pozitivne benefite plivanja. 

Saznajte i Zdravstvene prednosti plivanja i vodenih sportova

UGLJENI HIDRATI PRE TRENINGA

Ako odmah ujutru idete na trening plivanja ili ste se baš zaputili na plažu, morate da znate da je veoma bitno da na pravi način pripremite svoje telo za aktivnost, jer na taj način možete da razvijete potrebnu snagu i brzinu. Bitno je da znate da nema potrebe da konzumirate velike količine hrane pre plivanja, jer horizontalni položaj tela u vodi otežava varenje.

Glavno gorivo pre treninga treba da vam budu ugljeni hidrati, koji se skladište u mišićima i jetri kao glikogen. Budući da je telo sposobno da skladišti relativno male količine ugljenih hidrata, važno je da u danima letovanja ili treninga plivanja jedete više manjih obroka, koja će sadržati ugljene hidrate i da obavezno jedete pre i nakon plivanja.

KOLIKO DUGO PRE TRENINGA (NE) TREBA DA JEDEM?

Premda je individualna stvar da li vam odgovara i koliko hrane pre plivanja, generalno pravilo je da možete da konzumirate hranu 2 do 4 sata pre plivanja, ako je u pitanju veći obrok i 30 minuta do 2 sata ako je u pitanju manji obrok.

Otkrijte i Šta da radite kada vas uhvati grč u toku plivanja?

Ako imate ozbiljnije treninge plivanja, onda bi glavni obrok trebalo da uključuje namirnice sa niskim glikemijskim nivoom ugljenih hidrata i da sadrži umerene količine proteina i masti.

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom sporije oslobađaju energiju i stoga treba da budu glavni izbor za ručak. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom se brzo pretvaraju u glukozu i lako su dostupni za oslobađanje energije, pa su sjajne za brze užine, pre, tokom i nakon treninga.

Pročitajte i  Ovo treba da znate pre nego što prestanete da jedete meso

Za energiju pre plivanja, pokušajte da se fokusirate na manje ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom, koji se brzo apsorbuju. Dobre opcije predstavljaju banana, štangla sa žitaricama, šaka žele bombona ili flašica sportskog pića.

Pročitajte i Trening plivanja Džona Džonsona

DA LI TREBA DA JEDEM RANO UJUTRU PRE PLIVANJA?

Trebalo bi da imate manji obrok pre treninga, pogotovo ako je u pitanju duži i intenzivniji trening. Telo koristi skladišta ugljenih hidrata za visoko-intenzivni trening, pa ako trenirate na prazan stomak možda ćete se brže umoriti.

Rano ujutru, ako se probudite dva sata pre plivanja, dobre opcije za doručak su američke palačinke, ovsena kaša sa jabukom ili jogurt sa bananom.

Ako pravo iz kreveta idete na trening, onda se opredelite za grickalice koje smo malopre naveli kao sjajne za podizanja energetskog nivoa.

Ako ne tolerišete hranu pre plivanja ili jednostavno ne volite da jedete pre treninga, pokušajte da povećate porciju ugljenih hidrata veče pre treninga, koji se skladišti u mišićima.

Saznajte i Poboljšajte svoje plivačko umeće

ŠTA TREBA DA IZBEGAVAM PRE PLIVANJA

Kako biste obezbedili dovoljno goriva za vaše mišiće, namirnice moraju da sadrže visok procenat ugljenih hidrata. Dva do četiri sata pre plivanja, plivači treba da ograniče unos namirnica koje mogu da izazovu stomačne probleme. Namirnice koje treba da izbegavate jesu one koje sadrže višak vlakana, mnogo masne namirnice, neuobičajeno začinjenu hranu, kao i prekomerne doze kofeina i alkohol.

Sat vremena pre plivanja, užina treba da bude manja i da se lakše apsorbuje, da sadrži visok glikejimski indekt i da sadrži umerenu dozu vlakana.

Saznajte i 8 savršenih namirnica za plažu

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *