Ovakav doručak topi masne naslage - Men`s Health

Ovakav doručak topi masne naslage

Svima je već dobro poznato pravilo kako doručak nikako ne treba preskakati budući da je najvažnije dan započeti zdravim i ukusnim obrokom. Ipak, nisu svi prvi obroci jednako dobri za organizam, poput slasnih krofni ili kaloričnih peciva, stoga oprez. Štaviše, neke su studije pokazale da se ako često konzumirate neodgovarajuće namirnice za jutarnji obrok, možete i ugojiti!

Otkrijte: Doručak najuspešnijih ljudi na svetu

Nutricionisti su izdvojili nekoliko bitnih pravila za sve one koji paze na zdravlje.

NE ODLAŽITE DORUČAK

Mnoge su studije pokazale da doručak oživljava metabolizam, zato nutricionisti preporučuju doručak odmah ujutro kako biste imali dovoljno energije za dnevne obveze i kako ne biste prebrzo ogladneli. Ako niste osoba koja ima naviku ujutro jesti ili ste uvek u žurbi, pokušajte sa zdravim napicima poput smutija ili barem počnite dan jogurtom.

Sirova jaja su recept za mišiće – da ili ne?

NE ZABORAVITE PROTEINE

Kad dan započnete doručkom prepunim proteina poput jaja ili grčkog jogurta, nećete tako brzo osetiti glad. Osim toga, ovako ćete se zasititi i dugoročno početi gubiti kilograme. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su jele jaja za doručak izgubile dvostruko više na težini nego žene koje su započele dan pecivom. Naime protein u jajima povećava osećaj sitosti i smanjuje glad pa ćete tokom dana konzumirati manje kalorija. Namirnice s visokim postotkom proteina takođe su odličan izbor za osećaj sitosti i izvor su energije tokom celog dana jer se varisporije od ostalih jutarnjih obroka, piše Time.

Probajte: 6 koraka do savršenog proteinskog šejka

TAJNE MAJSTORA: BANANE I PAHULjICE

Već je nekoliko studija pokazalo koliko su banane dobre za početak dana. Osim toga, pomoći će vam da sagorite više kalorija korišćenjem zaliha masti u organizmu. Osim banana, odlične su i ovsene pahuljice koje takođe produžavaju osećaj sitosti. Vlakna u ovsu usporavaju varenje ugljikohidrata, čime se smanjuje nivo šećera u krvi pa ne dolazi do osećaja gladi.

Pročitajte i  Otkriven nov (i vrlo neobičan) uzrok nastanka tumora?

Izvor: tportal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *